В Министерството на отбраната днес, 9 април, се състоя официалната церемония по встъпване в длъжност на министъра на отбраната от служебното правителство на Димитър ГлавчевАтанас Запрянов. Той пое поста от досегашния министър Тодор Тагарев.

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане“, каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той благодари на Тодор Тагарев за приноса му и за съвместната работа в сектора. "Това, което постигнахме е добра основа за мен като министър в служебния кабинет, за да продължим да надграждаме“, увери министър Запрянов.

По думите на министър Запрянов – в сферата на отбраната има важни дейности, които трябва да продължат, а темповете по някои от тях да бъдат ускорени. "Живеем в много трудно, опасно време. На стотици километри от нашата граница се води конфликт, така че не може да си позволим два месеца и половина безвремие, в които служебният министър, особено на отбраната, да се фокусира само върху провеждането на честни избори“, посочи министър Запрянов.

Пред медиите той очерта основните си приоритети на работа в рамките на мандата на служебния кабинет.

Едно от приоритетните направления е създаване на организация за провеждането на изборите така, че военнослужещите в контингентите, на границата и тези, които са на дежурства, да упражнят правото си на глас.

Следващо приоритетно направление е завършване на Стратегическия преглед на отбраната в срок до края на юни. "Стратегическият преглед ще позволи да дефинираме нов поглед по някои проблеми, които съществуват във въоръжените сили“, посочи министър Запрянов. Сред тях са

забавените процеси на модернизация на въоръжените сили, които бяха ускорени и това трябва да продължи, мобилизационната готовност, окомплектоването на въоръжените сили и др.

Друг приоритет е развиването на отбранителните способности на Въоръжените сили. "Това е конституционно задължение и Въоръжените сили трябва да бъдат в състояние да гарантират независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана, както и да допринасят с декларираните сили и способности за колективната отбрана. Тук ще разчитам много на адмирал Ефтимов и военното ръководство“, каза още министър Запрянов.

По отношение на недостига на личен състав той заяви, че Министерството на отбраната ще се фокусира върху провеждане на кампания за справяне с некомплекта, който оказва влияние върху готовността на армията.

Сред приоритетите остава приносът на страната ни в рамките на евроатлантическото членство. В рамките на служебния кабинет продължава подготовката на страната ни за участие през юни в Срещата на високо равнище за 75-ата годишнина на НАТО във Вашингтон.

Той увери, че ще продължи помощта за Украйна. "Битката, която се води в Украйна, е битка и за нашите национални интереси“, подчерта министърът и посочи, че към момента има два пакета помощи, които са гласувани за изпращане. "Ще се опитаме максимално да ускорим работата по координация на транспортирането им до Украйна и да мислим за следващи възможности за военна помощ“, посочи министър Запрянов.

Важно направление остава законодателната дейност, която включва промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република Българя, в Закона за резерва, приемането на доклада за състоянието на отбраната приз 2023 г. и инвестиционната план-програма. Министърът подчерта, че всички тези промени и документи ще бъдат отстоявани в Комисията по отбрана и пред депутатите в Народното събрание, което продължава своята дейност и по време на служебния кабинет.

Досегашният министър на отбраната Тодор Тагарев открои постигнатото в работата на ръководения от него кабинет и изрази благодарност към политическото, военното ръководство и администрацията. "Успяхме да постигнем много от военно-политическа гледна точка – на първо място практически вече решения въпрос за домакинстване на Многонационален дивизионен щаб, споразумение за противоминната група в Черно море, за презгранични въздушни операции, готов меморандум за регионалното командване на Специалните сили с Румъния. Благодарен съм и на

колегите, които работиха по Програмата за инвестиции в отбраната – най-вече по проекта за придобиване на бойни машини "Страйкър“, но също така и по по-малко видимите, но не по-малко важни проекти“, каза той.

Тодор Тагарев подчерта, че през изминалите десет месеца правителството изпълни ангажимента за повишаване на разходите за отбрана, като за тази година те са в размер на 4,2 млрд. лв. при 2,6 млрд. лв. за 2022 г. - увеличение с 60% на бюджета за отбрана и увеличение с 1/3 като процент от БВП. "Особено съм доволен от това, че успяхме да изпълним бюджета практически на 100%, въпреки че той беше факт вече към края на лятото на миналата година“, каза той.

Тодор Тагарев изрази увереност, че новият кабинет ще осигури приемственост без никакво прекъсване, ще продължи да изпълнява задачите и да решава сериозните въпроси в сферата на отбраната и пожела на министър Атанас Запрянов успех в тази нелека функция в нелеко време.

По традиция досегашният министър на отбраната Тодор Тагрев подари икона на Св. Георги на своя наследник.