От 7-8 години обучавам екипи как да се справят с конфликтите. Конфликти има навсякъде и човек е важно да знае как да реагира в ситуация, в която се налага да избегне конфликт, да го предотврати, да не задълбочи възникнал конфликт. Хората стават все по отворени да се научат как да избягват конфликти и как да се справят в конфликтна ситуация. Това каза за предаването “Животът на фокус" по Радио “Фокус" Надя Станоева, специалист в областта на PR и маркетинга.

Според нея през ХХ век хората не са били толкова изнервени колкото днес. За да можем да управляваме конфликти зависи от емоционалната интелигентност. Ползите от нея са видими и са не само при възрастните, но и при децата, при подрастващите. Един родител е важно да наблюдава детето си, добре е родителят да има комуникация с децата. Родителят трябва да разговаря с детето и то трябва да се чувства свободно да говори с родителя си без страх, че ще бъде упрекнато, наказано, осъдено. Родителят трябва да остане родител на детето си, а не приятел. Границата е много тънка, но трябва да се запази позицията и респектът на децата към родителя.

“Когато ни води егото, когато един човек е недооценен, той иска да получи одобрението на останалите, иска да бъде харесван, да бъде уважаван. Към това той се стреми по всякакъв начин

"Конфликтите могат да се управляват с емоционална интелигентност, с начина по който комуникираме - вербално и невербално. Вербалните начини са думички, с които можем да смекчим тона, и да не използваме  “обаче" и “но", а да използваме “и" като съюз. Положителни последици от конфликта има когато човек комуникира интелигентно, умно, когато изложи аргументирано своята гледна точка за това, което твърди и желае. Хората са склонни да приемат нашата гледна точка, ако тя е аргументирана", сподели експертът.

“Когато се наложи да говорим пред публика, най-важно е човек да бъде уверен в себе си. Добрата подготовка и познаване на темата, по която говорим. Трябва да застанем в облекло, което вдъхва увереност. Трябва да познаваме и темата, и аудиторията, и мястото, където ще говорим. Това е важно, за да се чувстваме комфортно, спокойно и да не се притесняваме пред публика", обясни Надя Станоева.

Говоренето пред публика стана модерно умение, налага ни се все по-често да говорим пред публика.  И когато на човек му се наложи да излезе и да говори, дали пред екипа си или пред малко по-голяма група от хора, или на сериозно събитие, където трябва да представи себе си и компанията за която работи. “Тогава той иска да се представи по най-добрия начин, тъй като защитава репутацията на компанията и своята. Тези умения придобиват още по-голямо значение и човек търси начин да подобри себе си и да надгради себе си", отбеляза Надя Станоева.

"Препоръката от уста на уста е изключително ценна и не трябва по никакъв начин да я пренебрегваме. Навсякъде има рекламни публикации,постове, хора, които сами рекламират себе си. Но препоръката и ползата, която конкретен човек е видял от едно или друго обучение е най-ценна. Прави впечатление, че все повече се доверяваме на препоръка", каза експертът.

Не е отминало времето на търговските умения, и хората искат да се научат както да продават продукти или услуги, така да продават и себе си. Искат да промотират себе си като специалисти, като експерти. Иновативните похвати са интересни. Информация ни залива отвсякъде и хората много бързо превключват от една информация на друга. Иновативните подходи много работят. Когато им покажа начинът по който те сами да стигнат до решението на даден конфликт, така както се прави в медиаторството. Тези хора сами стигат до решението и уважават пътя по който са стигнали да решат конфликта и те изпитват удовлетворение и уважение", подчерта Надя Станоева.

Преподавателската й дейност и академичната й кариера много й харесват. Тя го прави с удоволствие и комуникацията с младите хора в университета й дава много, защото така опознава поколенията които идват. Според нея днешните поколения са будни, интересуват се, има млади хора, които идват и искат да научат нещо. Темите по които чете лекции са “Маркетинг", “Комуникация", “Стратегия за водене на бизнеспреговори", “Бизнескомуникация". Трудно успява да съчетава и преподавателската дейност и управлението на бизнесите 24/7 е на разположение.

“Въпрос на самодисциплина е справянето с ангажиментите. Има един такъв израз, че когато човек прави това, което прави с удоволствие, той всъщност нито един ден не работи.  Това не е клише, то наистина е така. Ключово е човек да може да планира времето си добре.Винаги гледам да съм навреме, и планирам времето си така, че да мога да се справям с всичко. Моят вдъхновител е майка ми, защото тя цял живот ми повтаря, че аз мога много и че трябва да вярвам в себе си. И аз наистина вярвам в себе си, благодарение на нея. Аз много обичам да чета, чета класики, начинът по който  са писали тогава, стилът на изразяване, това много ме вдъхновява. Обичам да пиша, начинът на изразяване и грамотността са изключително важни за мен", допълни Надя Станоева

“След 10 години се виждам в същото поле на изява, много по-развита от това, което съм в момента, много по-осъзната и здрава най-вече.Попрището, в което съм ме намери. То ме намери чрез един много близък мой приятел, който в тогавашното време 16-17 годишна ме насочи към PR-а, някак си ме прочете. Запозна ме с подходящите хора и аз между другото, започнах да се занимавам с политически PR. Това което виждам в момента не ми харесва, и то не ми харесва много отдавна. Не губя вяра, че ще се намери правилният път, но за жалост в момента в много малко хора го виждам. Ние самите като народ, като избиратели, трябва малко повече да разсъждаваме и малко по-умно да решаваме", каза Надя Станоева.

Ася АЛЕКСАНДРОВА