Умението да общуваш е много важно за всеки човек в ежедневната му комуникация както в личен, така и в бизнес план, тъй като живеем в социум и изразяваме себе си чрез общуване, чрез разговори и проява на емоции. Това коментира в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ треньорът по личностно развитие, стендъп комедиант и водещ на предаването "Животът на фокус“ Надя Брайт.

Всеки се е сблъсквал в живота си с агресивен събеседник или пасивно-агресивни, престъпват личните ни граници с въпроси и твърдения, и е много важно човек да знае как да реагира и какво да каже или премълчи в такъв момент. Според треньорът по личностно развитие едно от най-важните неща при такава ситуация е да не се влиза в тона на конфликтната личност срещу нас, защото това води до ескалация на емоциите и конфликта. "Това, което трябва да направим, е да променим тона на говорене към по-спокоен или да заявим, че ние не можем да участваме в такъв разговор и ще трябва да излезем от него. Ако иска да разговоря с нас, е добре да го промени,“ обясни още тя.

По думите й всеки човек носи отговорност за поведението си. "Ако някой срещу мен е агресивен, никаква отговорност не нося да разбирам защо той е агресивен. Моята отговорност е към мен и евентуално към нашата обща работа или съвместното ни съжителство,“ уточни Надя Брайт, като добави, че "когато насреща някой е агресивен, това е неговият процес, това е неговото състояние, това е неговото. Моето е друго, не влизам в неговото“.

Токсичният събеседник е термин, който обозначава хора, които имат системно конфликтно поведение, обясни тя и допълни, че е важно първо да разпознаеш този тип хора. "Често хората не си дават сметка, че има проблем. Особено когато има субординация, когато ти си подчинен на този човек, тогава е по-трудно, защото може да го отдадеш на това, че се притесняваш, защото ти е шеф. Първо го идентифицираме това нещо, второ, взимаме нелекото решение да се справим с този проблем, понеже не винаги хората предпочитат да се справят. Всеки има право на избор. Трябва да го сложи това на везните, и ако реши да се справя с проблема, вече да подходи към него с определени умения, тактика даже има.“

Съветът за справяне с проблема на треньора по личностно развитие е да подходиш към него когато не си в него, защото ако си вътре в ситуацията "обикновено токсичният човек задава тона, той има власт над това, което се случва между нас, и съответно над мен като негов събеседник“, разясни Надя Брайт и допълни, че подхода "ние не влизаме в конфликт с такъв човек, ние сме в колаборация с него, ние искаме да продължим да работим с него, просто искаме да променим начина, по който това се случва.“

По думите й друга важна полезна техника е коментираме това, което усещаме. За целта трябва да сме наясно с това, което ни кара да се чувстваме недобре, и да го коментираме добронамерено.

"Иронията, сарказма, каквото и да е, границата му е там, където другият човек не се чувства добре. Ако виждаме, че някой не се чувства добре от нашето поведение, ние трябва да си променим поведението или се превръщаме в хора, които съзнателно нараняват другия човек малко или много, което ни прави токсични,“ обобщи треньорът по личностно развитие Надя Брайт.