Пандемията, изолацията и настоящите кризи са увеличили насилието над жените и жестокостта на посегателствата. Това каза Надежда Стойчева, основател на Фондация "Асоциация Анимус“, в интервю за "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ във връзка с отбелязването на 25-годишнина от откриването на горещата линия, която ще се отбележи на 1 октомври с мероприятие.

Мерките трябва да са сериозни, подчерта Надежда Стойчева. "Във всяка община трябва да има кризисно звено, а в 13 от областите към момента няма никакви услуги, свързани с помощ за пострадали от насилие жени. Това е един от основните проблеми – неумението да се идентифицира навреме жертвата и нейния риск. Услугите трябва да бъдат развити в държавата" убедена е тя.

Важно е навременно да се спира насилието, отбеляза тя. "Има Закон за защита от домашното насилие, който всъщност е граждански закон. Той работи донякъде, но от три години не се приема от Народното събрание, непрекъснато се внасят поправки. Това не е в полза на жертвите на домашно насилие“, посочи директорът на Фондация "Анимус“. 

На 1 октомври Горещата телефонна линия за хора, пострадали от насилие, отбелязва 25 години от създаването си. Тя е създадена от Фондация "Анимус“ в далечната 1997 г., когато малко се говореше за насилие върху жени и за домашно насилие. Националната линия съществува и работи благодарение на работата на около 25 добре тренирани консултанти доброволци. 

Милослава АНГЕЛОВА