"Българите сигурно формално сме приели Деня на Европа като наш празник. Въпросът е дали се чувстваме докрай европейци? A ако не се чувстваме такива - вината в нас ли е? Или както обикновено ще я търсим извън нас? Аз се чувствам част от Европа. Чувствам страната ни като част от Европа. И много бих искала да имаме полагащото ни се самочувствие, но и да направим усилията, които да ни го донесат.“

Това каза пред bTV бившият министър на външните работи и бивш посланик на България в Турция Надежда Нейнски.

По думите ѝ Европа е много повече от подписан договор и пари по фондовете.

"Европа е философия, солидарност, умението да впишеш собствения интерес сред интересите на една общност от демократични държави. Европа е една сбъдната мечта на поколения българи, които смятаха, че нашето достойнство ще даде възможности не само на тях, но и на поколения след тях“, каза още тя.

"През годините политиците много често са преписвали неудачите си на това, че Европа ги натиска за едно или друго нещо и по този начин да търсят индулгенция за несвършена работа“, подчерта Нейнски.

"Да бъдеш в Европа означава да живееш в една демократична държава, в която законността ти дава възможности и не ти се налага да търсиш "човек“ в институциите, както казваше един известен рапър. Ние сме свикнали да бъдем обект в политиката, а не субект. В идващите избори трябва да препотвърдим нашия геополитически избор. Всичко, което искаме в живота си зависи от това, дали сме добре управлявани“, добави бившият външен министър.

Според нея проблемът не е толкова в онези, които гласуват, колкото в онези, за които се гласува.

"Наш ангажимент е да дадем аргументи и мотив на хората да гласуват за една или друга политическа сила. Човек трябва да има мнение, за да може да се развива. За съжаление "партията на негласуващите“ се оказа най-сериозната партия и дълго време всички ние гласуваме не толкова "за“, колкото "против“, добави Надежда Нейнски.

По думите ѝ въпреки че Европейските избори все още не са толкова популярни в България, за страната ни те са ключово важни.

"Войната се завърна на територията на Европа. Когато Русия нападна Украйна, това подейства по-скоро отрезвяващо за Европа. Европейските избори са изключително важни, защото те ще доведат до затвърждаването на подкрепата за Украйна. Все пак крайната цел на Русия е да повлияе на европейската политика и това е нещо, на което трябва да се противопоставим категорично“, заяви Нейнски.