На този етап Русия губи войната. Речта на Путин е доказателство, че той си дава сметка, че губи войната. Тя беше насочена навътре, към военолюбците, стреми се да запази подкрепата, която му е нужда. Това коментира Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи, в ефира на бТВ.

"Ако ние позволим Русия да раздели Украйна, това няма да е последната държава, чиято територия ще е част от апетитите на Русия", каза още Нейнски.

"Русия никога не е имала уважение към човешкия живот – младите, загинали в тази безсмислена война, доказва това. Войната ще бъде дълга, защото Русия не променя своите цели", смята тя.

"Тази война показа, че ядреното оръжие има взаимовъзпираща сила. Дори Русия, освен заплахи, не е прибягнала до това. Още е в сила правилото, че ако тя употреби ядрено оръжие, отсреща също ще се употреби", допълни тя.

Според нея е по китайски лаконично, без конкретика идеята за спиране на войната в Украйна с 12 точки: "Със сигурност обаче това, че Китай каза, че ядрен конфликт е невъзможен, повлия на Путин."

Според Нейнски САЩ, НАТО и ЕС категорично се противопоставиха на завръщането на политиката на силата.