"Смисълът на промяната не е реваншизъм, а да дойдат хора, които да наложат, законност и правила, пред които всички да бъдат равни“. Това заяви пред bTV бившият външен министър, евродепутат и посланик в Турция Надежда Нейнски.

По думите й, когато всички получат достъп до правосъдие, тогава възела на корупцията ще се разсече. "Това е голямо изпитание към всички партии“, категорична бе тя.

Нейнски посочи ,че не успява да се ориентира във вътрешнополитическа ситуация.

"Когато аргументите отсъстват, идват компроматите. В света а социалните мрежи, изкушението да се използва мръсната страна на политиката е по изкушаваща. Но идва момент, когато всичко това се обръща срещу тези, които са го използвали, хората се надяват това време да дойде“, заяви тя.

По думите й преговорите за правителство са важни, но по-важно било да има доверие.

"Последните неща, които изтекоха са сериозен удар по доверието. Не че не сме знаели за отношенията помежду им, но това което излезе поставя под съмнение доверието им“, коментира тя във връзка с отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Според не дори поставяло под въпрос доверието на обществото в политиката.

Минирането на бъдещи преговори е от присъствието на партийни в правителството. Те ще бъдат използвани за внушение, че имат доминация, а това ще доведе до взаимно рекетиране кой колко министри ще има. Взаимния контрол е в мнозинството. Ако изпълнителната власт е съставена от политически, но не партийни фигури, тогава мнозинството ще може да ги контролира. Ако не изпълнят програмата то може да смени цялото правителство, но тогава политическата цена няма да бъде разписана на една или друга политическа сила“, заяви Нейнски.

"Смятам, че има игра с експертите. Не трябва да има ярки политически фигури, но трябва да имат опит, защото ще се взимат политически решения, а не експертни“, посочи тя.

Тя коментира и изборите в Турция. По думите й в съседката ни имало внушение, че партията на Кемал Кълъчдароглу е влязла в коалиция в ПКК. "Правеше се внушение, че си партнира с терористичната организация“, каза тя.

На първия тур основата тема била икономката. В тежката ситуация, в която е попаднала страната, тя разчита на подкрепа от Русия и Близкия изток, а Запада е силно резервиран към начина по който се управлява сега.

"На втория тур обаче основна тема станаха сирийските бежанци. Защото и двете страни търсят да привлекат гласовете на националистите“, посочи тя.

Нейнски коментира и очакваната офанзива на Украйна. По думите й Киев подготвял офанзивата няколко месеца, защото чакали оръжия от Запада, за да може да е успешна.

По думите й България трябва да има редовно правителство от втория мандата, защото по този начин страната ни ще се върне, като уважаван и силен партньор сред евроатлантическите държави.