Притеснението от новото е разбираемо, но ситуацията, която виждаме - да се посочват за служебни премиери лица, които заемат висши държавни длъжности, не е нещо нечувано в България. Това коментира председателят на комисията по конституционни въпроси Надежда Йорданова.

Основното притеснение е, че определеният служебен премиер ще трябва да напусне поста си и после няма да може да се върне на него. Йорданова даде пример със Стефан Софиянски, който е бил кмет на София, станал е служебен премиер и после се е върнал на поста си, както и с бившия подуправител на БНБ Калин Христов, който е бил служебен финансов министър в кабинета на Марин Райков.

"Новото е, че на конституционно ниво се ограничи изборът на президента между определен кръг лица, които са получили доверието на българския парламент чрез демократичен избор".

Българската Конституция е възприела гръцкия модел, където изборът за служебен премиер е между трима души. При нас е 10. Надежда Йорданова не вижда предпоставки за конституционна криза.

"Това, което приехме на първо четене в парламента, беше да поясним и да дадем спокойствие на хората, че след като те заемат позицията на служебен премиер, не им се прекъсва мандатът като избрано лице на съответната длъжност. Уреждаме на законодателно ниво това обстоятелство, което е било фактическо положение в България години наред".

Предсказания за апокалипсис имаше и при закриването на спецпрокуратурата, и при орязването на правомощията на главния прокурор, но нито едно от тях не се сбъдна, добави тя.

"Сред този списък има четирима, които наскоро бяха избрани от парламента и съответно могат да носят подобна отговорност. Наистина вярвам, че сред тези 10 души има достатъчно отговорни лица, които няма да се откажат да приемат предизвикателството".

Тя припомни, че първоначалната идея на ПП-ДБ е да се възприеме преобладаващата европейска практика, а именно - правителството в оставка да стане служебно.

"Тази идея не получи подкрепа от колегите от ГЕРБ-СДС и от ДПС, затова възприехме гръцкия модел".

Двата парламента ще се застъпят, защото правомощията на стария парламент ще се прекратят в деня на изборите, посочи Йорданова. Съставът на служебния кабинет ще се определи от избрания за служебен премиер, но Конституцията мълчи за конкретното постигане на съгласие между служебния премиер и президента.

"Очакванията са, че съставът ще бъде определен след като кандидатът за служебен премиер и президентът постигнат съгласие. Все пак конституцията е инструкция за сглобяване на телевизор или етажерка. Там трябва да се даде достатъчна свобода, без да е неограчинена, органите да свършат работата си по най-добрия начин".