"Избирателите ни дадоха ясен знак, че трябва да се справяме по-добре, когато формираме управленски мнозинства. Трябва внимателно да избираме партньорите и да търсим мандат за подобни управления. Урокът е научен“.

Това каза пред bTV народният представител от ПП-ДБ Надежда Йорданова, бивш министър на правосъдието.

"Отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ. В 49-ото Народно събрание те счупиха работеща формула без ясен план за бъдещето. Сега виждаме, че ГЕРБ няма план. Не виждаме каква работеща формула може да се предложи. Възможно е ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ“ да съставят правителство, но сякаш и при тази формула нещата скърцат“, обясни тя.

"Резултатите от изборите отредиха на ПП-ДБ ролята на опозиция. Това е волята на народа, приемаме я с отговорност. Когато имаш ясни приоритети, можеш да търсиш подкрепа от всички формации. За да се приеме определено предложение, нужно е мнозинство. Разбира се, че ще говорим с всички“, каза Йорданова.

Според нея единственото предложение в момента от ГЕРБ е за премиер от ГЕРБ и две министерства, оглавени от ГЕРБ, което не се приема от ПП-ДБ.

"Във формулата на ИТН за експертен кабинет има много "ако“. ПП-ДБ ще подкрепяме тези закони, които са важни за страната. Отговорността за правителство е на мандатоносителя“, уточни Йорданова.

"Ситуацията е такава, че предсрочните избори тази година не са изключени. Като политици отказваме да приемем реалностите, че трябва да формираме работещи решения, които не са ориентирани около постове, а решения на кризите, които вижда обществото. Трябва да изкореним корупционния модел. Трябва да подготвим държавата за прехода към дигиталната ера. Политиците сме се хванали за гушите и отблъскваме хората“, коментира тя.

"Малко вероятно е третият мандат да дойде при нас. Президентът Радев е показвал многократно, че има негативно отношение към нашата политическа сила. Нека да си припомним как беше връчен мандата на Николай Денков – с пожелание да не се изпълни“, допълни народният представител.

От ПП-ДБ са внесли законопроект за промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали.

"Той цели да оправи един недъг, който допуснахме в 49-ото Народно събрание. От ЕК имаме становище, че приетият закон не дава необходимата защита. Надявам се колегите ни да ни подкрепят“, уточни Надежда Йорданова и каза, че заради това България не може да получи ново плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.