Общо над 850 000 електронни дела са образувани в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), информира ИО.

Внушителният брой беше достигнат за малко повече от 2 години, след като "Информационно обслужване" АД въведе в експлоатация единната централизирана система за управление на съдебни дела.

За сравнение проектът, финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма "Добро управление" 2014-2020 г., предвиждаше до края на 2023 г. в ЕИСС да се образуват не повече от 250 000 дела. Около 69% от делата са граждански, 28% - наказателни, 3% са търговски, а останалите са фирмени.

В края на септември 2022 г. Върховният касационен съд възобнови работа със системата и в момента с нея работят 153 съдилища с всички налични функционалности. Тя съдържа 19 функционални и 19 системни модула. ЕИСС обхваща районните, окръжните, апелативните, Специализирания наказателен съд (СНС), военните, Апелативния специализиран наказателен (АСНС), Военно-апелативния съд и ВКС.

След закриването на специализираните съдилища в България (СНС и АСНС), считано от 28.07,2022 г., в ЕИСС успешно продължава разглеждането на образуваните наказателни дела от тези два съда в СГС и САС, според разпоредбите на Закона за съдебната власт.

Във връзка с оптимизиране на Единния портал за електронно правосъдие от м. септември т.г. от ЕИСС се разшири обхватът на документите, които се публикуват за гражданите и адвокатите в ЕПЕП. В момента по делата, разглеждани в ЕИСС се публикува пълният набор от документи по всяко едно дело.

"Чрез ЕИСС успяхме да унифицираме работните процеси в съдебната система и въведохме единни правила при управлението на делата“, каза изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.

По думите му системата значително оптимизира работния процес и повишава ефективността на магистратите и съдебните служители. ЕИСС предоставя възможност за отдалечена работа от всяка точка на света през защитен канал, достъпен чрез квалифициран електронен подпис (КЕП).

От юни 2020 г. до сега са постановени над 2.5 млн. електронни съдебни акта. ЕИСС се ползва активно от над 10 000 потребители, сред които близо 2 000 съдии, над 4 600 съдебни служители, 2 800 съдебни заседатели и над 600 съдебни призовкари. Работата на призовкарите се обезпечава и чрез създаденото мобилно приложение за връчване на книжа, част от ЕИСС.

Единната информационна система на съдилищата осигурява пълна прозрачност, публичност и проследимост при управление на съдебните дела. Тя дава възможност делата да се проследяват в реално време. ЕИСС обединява цялостния процес по управление на делата – иницииране на дело, случайно разпределение на съдия-докладчик и членове на съдебен състав, провеждане на съдебни заседания, постановяване и обезличаване на актовете, съдебна статистика, натовареност на съдиите, финансово управление на делата, управление на дейността по призоваване и др., се казва в прессъобщението.