Над 408 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост вече са достъпни за саниране на обществени сгради във всички 265 общини на страната, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира набирането на предложения за изпълнение на инвестиции по процедурата чрез подбор "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт".

В сайта на ведомството са публикувани Насоките и документацията за кандидатстване. Очаква се с наличното финансиране да бъдат обновени повече от 600 обекта- административни сгради, сгради за култура и изкуство и сгради за спорт, държавна или общинска собственост.

Ресурсът е предварително разпределен, като общините са групирани в три групи, според големината. Допустими кандидати за предоставяне на средства по процедурата могат да бъдат общински и областни администрации, както и министерства или друг публичен орган, собственик на съответната публична сграда (централни и териториални администрации).

Крайният срок за кандидатстване по процедурата е 28 април 2023 г.

Конкретните цели на процедурата са подобряване на енергийните характеристики на държавни и общински сгради, които трябва да достигнат клас на енергопотребление "В" след прилагане на енергоспестяващи мерки при публични сгради с изключение на сгради - културни ценности, включени в обхвата на Закона за културното наследство. Изискване на Насоките за кандидатстване е всяка сграда да постигне минимум 30% спестяване на първична енергия.

Бюджетът на програмата е разпределен по видове сгради, като най-голям процент от него (70%) е предвиден за административни сгради, а по 15% са средствата за сгради за обществено обслужване в областта на културата и изкуството и тези за спорт. Недопустими са спортни и детски площадки, физкултурни салони, училищна спортна база и хижи.