Общо 42 човека се отзоваха днес на апела за даряване на кръв в Спешното отделение на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“, а 35 от тях реално се оказаха без противопоказания и успяха да дарят кръв, съобщават от болницата. Кампанията, която е в помощ на децата с таласемия, продължава и на 10 май, от 8:30 до 12:30 часа, отново в Спешното отделение на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Неин организатор е фармацевтичната компания Нобел Фарма, в партньорство с Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки хематологични заболявания към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“, както и на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ). Сред явилите се да дарят кръв бяха лекари от болницата, граждани, почти целия екип на Нобел фарма, граждани, които са пътували специално за целта от населени места наоколо.

Нуждата от кръв в България непрекъснато се увеличава

"Това, което ми направи впечатление е, че имаше доста хора, които за първи път в живота си даряват кръв. Отдавна са имали намерение, но все нещо ги е спирало. Апелът, че могат да помогнат на дечица, които се нуждаят от тяхната кръв, ги е убедил“, разказа Евелина Динкова от НЦТХ.

По нейно мнение причината за хроничния недостиг на кръв не е в това, че намаляват кръводарителите, а че непрекъснато се увеличава нуждата от кръв в България. Друг проблем е застаряващото население. По този повод припомняме изискванията към бъдещите кръводарители:

Кой може да дари кръв?

Възраст между 18 и 65 години, над 50 кг., клинично здрави, без придружаващи заболявания, които се предават по кръвен път. Хубаво е, преди да дойдат да дарят кръв, желаещите да са хапнали и да са пили достатъчно вода. Експертите припомнят, че при здрави хора кръводаряването 2 пъти в годината не само не крие рискове за здравето им, а дори е полезно. Освен това всеки доброволец получава 2 дни отпуск.

Какво представлява таласемията и защо пациентите имат нужда от кръв?

Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на дефект на молекулата на хемоглобина. Произвеждат се некачествени червени кръвни клетки със силно скъсена преживяемост. В резултат съдържанието на хемоглобин в организма е по-малко от необходимото, което пречи на снабдяването на органите с кислород и води до анемия. Става въпрос за тежко заболяване, което продължава до живот. Лечението е конвенционално, с регулярни кръвопреливания на всеки 2 до 4 седмици.

Децата и таласемията

В УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира най-големият от трите центъра в страната, където се лекуват и проследяват 51 малки пациенти с Таласемия майор. Най-малкият ни пациент е само на 11 месеца! Понякога, особено по време на дълги празници, родителите на тези деца чакат по над 20 дни, докато се намери кръв за децата им. Без редовно кръвопреливане, тези деца могат да живеят най-много 4 години. При редовно кръвопреливане, те имат нормален живот като на всички останали свои връстници.