3,08 млн. мегават часа са пренесени по газовия интерконектор Гърция-България за периода 1 януари – 28 февруари 2023 г. От въвеждането на газопровода в търговска експлоатация на 1 октомври 2022 г. по него са пренесени общо 7,9 млн. мегават часа. Към края на месец февруари има регистрирани 15 ползватели на IGB, съобщиха от ICGB.

182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора и представлява пряка връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP). Общият капацитет на IGB е 3 млрд. куб. м. годишно, като 1.57 млрд. куб. м. са резервирани по дългосрочни договори с продължителност до 25 години. Останалият капацитет успешно се предлага на търгове за различни периоди на европейските платформи PRISMA и RBP.

Количествата природен газ, транспортирани по интерконектора от началото на октомври 2022 г., осигуряват близо 1/3 от вътрешното потребление на България в зимния сезон. Новата инфраструктура създава възможности за пренос на природен газ и към други съседни държави в региона, включително и към Молдова и Украйна.

IGB е първият маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ към България, гарантирайки повишена сигурност на доставките и разнообразие на източниците.