Над 250 свидетели са разпитани по обвинението, което Софийската градска прокуратура внесе в съда срещу Васил Божков и още деветима души, сред които и жена му, малко по-рано днес. Това заяви на брифинг в Съдебната палата прокурор Ангел Кънев, предаде репортер на "Фокус".

По думите му работата по досъдебното производство е приключила през януари. "В рамките на два месеца предявявахме материалите по разследването на десетимата обвиняеми и екипите от техни защитници", уточни магистратът и допълни, че обвинителният акт е над 3000 страници.

Кънев е убеден, че събраните доказателства са годни и ще издържат в съда. Относно част от обвиняемите прокурорът каза, че двама са били шефове на бившата Комисия по хазарта и един директор на дирекция и един експерт в комисията.

"Общата щета, причинена с извършените деяния - длъжностни престъпления, е над 550 милиона лева незаплатени държавни такси с четири търговски дружества - хазартни оператори", посочи прокурорът.

"Има две обвинения - едно за изнудване и едно за рекет по отношение на няколко физически лица, които са собственици на две търговски дружества, които са били конкурентни на част от обвиняемите по делото", уточни Кънев.

По думите му в досъдебното производство има и обвинение за подкуп. Стана ясно, че събираните държавни такси са били неколкократно по-малки. Прокурорът призна, че сред изнудваните лица са братята Найденови.

От държавното обвинение не считат, че към момента са налице основания, които да налагат заседанията по делото да се гледат при закрити врата. Очаква се насрочване на разпоредително заседание.