Над 100 изследователи вече са класирани от висшите училища и научните организации, получили средства по Национална програма "Млади учени и постдокторанти-2“ на Министерство на образованието и науката.

Първият й етап стартира през лятото на 2022 г. с обща финансова подкрепа в размер на 7,5 млн. лв. Средствата са разпределени между 25 висши училища от различни области на страната – София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе, Благоевград, Варна, Плевен, Бургас, Шумен и Габрово. Финансиране за подкрепа на научни кадри е осигурено и за Българската академия на науките, Селскостопанска академия, Военномедицинска академия, Националния център по заразни и паразитни болести и Националния институт по метеорология и хидрология.

В някои от факултетите на Софийския университет "Св. Климент Охридски" вече са ясни участниците. В Историческия факултет са класирани 8 изследователи, във Факултета по журналистика и масова комуникация – 4, а във Факултета по славянски филологии – 11.

Университетът по хранителни технологии в Пловдив е одобрил петима учени, Аграрният университет в Пловдив – 9, а Медицинският университет в Плевен – 10. Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София класира 8 изследователи, Шуменският университет двама, Минно-геоложкият университет – четирима.

В Селскостопанската академия са одобрени общо 30 кандидати. Военномедицинска академия определи десет медицински специалисти от различни клиники, а Националният институт по метеорология и хидрология – 4.

Целта на националната програма е да се подкрепят талантливи млади хора за научноизследователска работа в България и да се подпомогне тяхното кариерно развитие.

По първия модул "Млади учени“ новоназначените изследователи получават възнаграждение поне 1200 лв. на месец. По втория – "Постдокторанти“, средствата за новоназначените са от 2000 до 3000 лв. на месец с включени осигуровки за сметка на работодателя. Възможност за финансиране имат също и вече назначените в организациите, като по първия модул допълнителните възнаграждения са между 300 и 800 лв., а по втория – между 400 и 800 лв.