Националният кръвен център намали работното си време заради недостиг на кадри. От февруари отделението за кръводаряване е затворено в неделя, а в останалите дни работи до 14 часа. От кръвния център казват, че мярката е временна и се е наложила заради масово напускане на медицински сестри в края на миналата и началото на тази година.

Владимир Чернев дарява кръв за дете с таласемия на свои приятели 2 пъти годишно. Намаленото работно време на Националния кръвен център го затруднява.

"Най-удобно ми е да даря кръв след работно време. Между 5 и 6 часа или в неделя може и цял ден, защото почивам. Отделно, че пред Националния кръвен център проблемът с паркирането е голям. В неделя няма зона поне от това могат да се възползват хората", каза пред БНТ Владимир Чернев.

От кръвния център знаят, че намаленото им работно време е неудобно за дарителите, но твърдят че въвеждането му било неизбежно.

"Не можем да сформираме две пълни работни смени, които да покрият целия ден в отдел кръводаряване. Липсват ни 8 медицински сестри. Има отлив на медицински сестри. Причините за това са комплексни", посочи Елиян Михайлов - началник на отдел "Административен" в НЦТХ.

Заплатите и условията на труд в болниците са по-привлекателни за сестрите, от това което предлага Националният кръвен център.

"Поне в София на пазара на труда за медицински сестри се предлагат заплати доста по-конкурентни от тези при нас. Ние не можем да задържим хората на сила. Идват на интервюта, но разбирайки каква е заплатата ако имат по-добро предложение те го приемат", допълни Елиян Михайлов - началник на отдел "Административен" в НЦТХ.

Предприети са мерки за решаване на проблема, но не е ясно до кога кръвният център ще работи с намалено работно време.

"Екипите, които са в момента в центъра и работят до 14 часа трябва да обслужат такъв поток кръводарители , който в нормална обстановка биха обслужили до 18.30 Тоест това натоварване се отразява неблагоприятно и на тях", каза Елиян Михайлов - началник на отдел "Административен" в НЦТХ.

От здравното министерство не ни отговориха как ще помогнат на Националния кръвен център да заработи нормално и кой и защо е разрешил на отделението по кръводаряване да намали работното си време. Иначе от кръвния център казват, че успяват да подсигурят кръв за болниците в София.

"Месечно разходът ни не е малък към 300-320 единици изчислено в литри е около 80-85 литра кръв кръвни продукти - няма проблем за сега", посочи Ирен Миленкова - главна сестра на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Желаещите да дарят кръв в София след 14 часа или в неделя могат да отидат в обновения кръвен център на ВМА.

"Ние от много години работим и в събота и неделя и на всякакви празници, за да могат всички желаещи, всеки желаещ, който иска да дари кръв да дойде при нас и да го направи", призоваха проф Румен Попов - началник на Център по транфузионна хематология , ВМА.

От ВМА казват, че кръводарителите се увеличават. А общинският съвет на Дългопол гласува по 50 лева за всеки жител от общината, ако дари кръв два пъти в годината.

"Мисля, че няма нищо противозаконно в това като решение, което Общински съвет Дългопол е приел. След като раздаваме пакети на всеки кръводарител и в него има шоколад, кола и русенско варено решихме, че е по-добре всеки кръводарител сам да избере дали да си купи шоколад, дали нещо друго", каза Злати Златев - председател на общинския съвет в Дългопол.