Националните музеи на България, Сърбия и Република Северна Македония подписват  споразумения за съвместна дейност.

Споразуменията ще бъдат подписани между Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, Националния музей на Сърбия и Археологическия музей на Република Северна Македония, информират от пресцентъра на Министерството на културата.  

Церемонията по подписването ще се състои на 1 декември 2022 г., четвъртък, от 10.30 часа в зала "Колегиум" на Министерство на културата на Република България. Музеите ще бъдат представени от своите директори. На събитието ще присъстват министърът на културата на Република България проф. Велислав Минеков и техни превъзходителства посланиците на републики Сърбия и Северна Македония в България – доц. д-р Желко Йович и Агнеза Руси Поповска.

Събитието е естествено продължение на политиката на активно културно сътрудничество, която получи и тласък с откриването преди дни на новата сграда на Българския културно-информационен център (БКИЦ) в Скопие и ползотворната среща на двамата министри на културата на Република Северна Македония и Република България.

Основна задача на споразуменията е осъществяването на съвместен проект между трите национални института с цел представяне последователно на обща изложба в Скопие, Белград и София. В изложбата трябва да бъдат показани материалите и историята на проучване на античния некропол, открит през 1918 г. при Требенище (близо до северния бряг на Охридското езеро) по време на строителни дейности от страна на български инженерни части и по-късно проучван от български, сръбски и македонски археолози през различни десетилетия от XX век.

Цел на изложбата и на проекта е не само да бъдат събрани за пръв път след 100 години изключително представителни находки, които днес се съхраняват в музеите в София, Белград, Скопие и Охрид, но и да се демонстрира общата воля за сътрудничество и приятелство между нашите страни. Изложбата "100 години Требенище“ е знакова и това бе видяно ясно през 2019 година, когато бе осъществен нейният първи етап в Скопие. С активното съдействие тогава на правителствата на Р България и на Р Северна Македония и на министерствата на културата на трите страни НАИМ-БАН и неговите партньори от нашите балкански

съседи показаха на широката общественост един впечатляващ като съдържание и послания проект, свързан с културно-историческото наследство на Балканите.

Трите национални институции продължават своята съвместна дейност, започнала от инициативата да бъде представен на обществеността в трите страни некрополът от Требенище, материали от който се съхраняват в София, Белград, Охрид и Скопие, както и да бъде разказано за неговото откриване, проучване и опазване. Първата изложба бе проведена при много голям успех през 2019 година в Скопие. За съжаление, поради непредвидените обстоятелства и COVID-пандемията, следващите две изложби, които трябваше да бъдат осъществени в Белград и София, не бяха реализирани.

Днес, 3 години след края на първата изложба в Скопие, трите института инициатори - НАИМ-БАН, Археологическия музей на Република Северна Македония и Националния музей на Република Сърбия - подновяват своите усилия, за да реализират в пълен обем този вълнуващ и важен за нашите страни проект. Трите музея обединяват своите усилия в името на приятелските взаимоотношения между нашите страни и стратегически важното партньорство в областта на културното и историческото наследство и неговото научно проучване, опазване и социализиране.

Предвижда се следващите две изложби да бъдат проведени в София през 2023 година и в Белград през 2025 година. Изложбите са посветени на споделянето на общите европейски ценности и на европейската интеграция на Западните Балкани, което е основен приоритет за политиката и на трите страни. Изложбите са добър повод с общи усилия да бъде демонстрирано богатото археологическо, културно и историческо богатство на Балканите, като бъде направена поредна стъпка за неговото международно популяризиране като неделима част от общото европейско културно наследство.

Споразуменията се сключват за срок от 7 години, като изложбите, посветени на некропола от Требенище, ще послужат за фундамент на други съвместни проекти и изложби. Предвиждат се съвместни изложби, свързани с периодите на праисторията, както и на античните и средновековни периоди.

Като следваща стъпка от сътрудничеството е планирано през есента на 2023 година НАИМ-БАН и водещи български музеи да гостуват в Археологическия музей на Република Северна Македония с изложба, посветена на културата на Древна Тракия.

Трите национални музейни институции, подкрепени от министерствата на културата в техните държави, демонстрират своята воля да направят всичко по силите си, за да бъде акцентирано върху добрия дух и приятелска атмосфера при реализирането на този вълнуващ проект, като бъде показано на широката публика това, което ни свързва и за което трябва активно да работим – не само културното ни наследство, но и общото ни съвместно бъдеще, се казва в прессъобщението.