В основата на проекта стои създаването и представянето на изложбата "Богатство от цветове и традиции", която включва дигитализирани документи от фондовете на шест национални библиотеки в Европа: Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Националната и парламентарна библиотека на Грузия, Националната библиотека на Румъния, Националната библиотека на Сърбия, Националната и университетска библиотека в Загреб, Хърватия и Националната библиотека "Джурдже Църноевич", Черна гора. Проектът е спечелен от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Това съобщиха от библиотеката.

Шестте национални библиотеки ще подготвят съвместна изложба, която ще представи бита и традициите на народите с изображения на националните носии, елементи от облеклото и др. Дейностите по проекта включват преглед на фондовете, избор на изображения за изложбата, описание, дигитализация, организиране на физическа и дигитална изложба, официално откриване и дискусионен панел.

Изложбата "Богатство от цветове и традиции" ще бъде открита на 9 ноември 2022 г. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в присъствието на представители от библиотеките, участващи в проекта, чуждестранните мисии в България, специалисти по етнография и фолклор, академичните среди и библиотечни служители.

Изложбата ще има свой електронен аналог в разширен вариант и ще бъде достъпна онлайн.