Днес кандидатът за министър-председател на ПП ГЕРБ проф. Николай Габровски се срещна с представители на три парламентарни групи в 48-то Народно събрание. Целта на срещите бе проф. Габровски да представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат.

Първата среща беше с представители на ПГ на "Демократична България“. Съпредседателят на партията Христо Иванов категорично заяви, че ДБ няма да подкрепи правителство на ГЕРБ.

"Време е за един различен подход и смятам, че заявките, които давам и цялостно личността ми ще бъде една отворена врата към повече консенсус и разбирателство", каза от своя страна Габровски.

"Всяка партия полага усилия за промяна на тона, но те на този етап са недостатъчни. Ако Вие излъчите правителство и Вашата мисия завърши с успех, ще бъдем отворени макар и като опозиция, да работим по конкретни теми. Има един широк спектър от теми, по които работим добре. Това е нещо, което ще развиваме със сигурност, ако парламентът продължи да съществува", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Втората среща беше с представители на ПГ на "БСП за България“.

Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че БСП също няма да покрепи правителство на ГЕРБ.

"Благодарим за поканата. Тук сме от уважение към Вас като личност и професионалист, но няма да подкрепим правителство на ГЕРБ", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Проф. Николай Габровски благодари на Нинова, че е дошла на срещата и според него това означава, че са отворени за диалог.

"Както заявих от самото начало, когато поемах мандата за съставяне на правителство, основната ми цел като гражданин е да търся диалог между партиите. Радикализацията на разговорите е стигнал една крайна степен, която го прави непродуктивен. Видимо е, че всяка една от партиите, търсейки защита на конкретните интереси на своите гласоподаватели, стига до едни конфронтационни нива, които не позволяват да се продължи напред. Надявам се да намерим някакъв начин това напрежение да бъде намалено и да се премине в един режим на диалог и по възможност да се търсят общи интереси, за да може да се върви напред", каза кандидатът за премиер на ГЕРБ.

Третата среща беше с представители на ПГ на партия "Български възход“. Лидерът на партията Стефан Янев благодари за поканата и желанието за диалог. Той смята, че трябва да се търсят решения, които да са в интерес на българските граждани.

"От гледна точка на парламентарната група на коалицията "Български възход“ правим това, което сме правили и по време на кампанията за условия на диалог. По думите на Янев партията му си е платила цената, защото социологията им е давала по-голям резултат.

По-рано през деня от партия "Възраждане“ направиха изявление, че те няма да отидат на срещата с номинирания за министър-председател проф. Габровски.

"Единственото правителство, което ще подкрепим, е правителство с мандат на "Възраждане“. Ние сме готови с проект за кабинет и искаме третия мандат за нас", каза Костадин Костадинов в отговор на въпрос къде би следвало да отиде третият мандат.

Причината за отказа за среща на "Възраждане" с кандидата на ГЕРБ, проф. Н.Габровски,  са сериозни разминавания по фундаментални въпроси,  стана ясно от думите на  Костадинов.

Той посочи, че сред тези фундаментални въпроси са референдумът за членството на България в еврозоната и приемането на еврото, както и закупуването на нови осем изтребителя F-16.

Утре преговорите продължават с "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане".