Няма как гледката на деца, употребяващи алкохол и наркотици, да не ме притеснява - като човек и родител. Това явление през последните години е доста масово и се случва не само у нас. В качеството ми на служител на Агенция "Митници" е много трудно да коментирам всички мерки, които може да взема държавата. Естествено, че държавата има отговорност към всичките тези процеси. След като вече са ежедневие и доста масови, наистина би трябвало да се вземат доста по-сериозни мерки. Това заяви в ефира на NOVA началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в агенция "Митници" Стефан Бакалов, коментирайки детските дискотеки, в които непълнолетни и малолетни се забавляват като възрастни.

По думите му проблемът е комплексен. 

"Вината би трябвало да е обща. Естествено, че родителите не могат да контролират 24 часа в денонощието децата си. Същото не може да се случи в училищата. Полицията или останалите контролни органи, също не могат да контролират децата денонощно. Точно поради тази причина във всички срещи, които провеждаме всяка седмица с деца от различни краища на страната, се опитваме да им обясним, че колкото и да се стараят възрастните или обществото, всъщност основната отговорност ляга на тях. Те са зрели хората и вече взимат сами решения", подчерта той. 

Той каза още, че целта е децата да се информират посредством информационни кампании и срещи и да им се обяснява, че основната отговорност всъщност е тяхна.

Чалготека за деца, алкохол и райски газ: Какво правят децата в късния следобед?

"Децата и тийнейджърите злоупотребяват с доста видове наркотични вещества. Те са от една страна информирани, но тук става въпрос за информираност от социалните мрежи, която е целенасочена относно въздействието на наркотичните вещества като безвредни. Те получават информацията контролирано. Дори в TikTok текат различни кампании, как повечето наркотици са безвредни. Точно поради тази причина ние се стараем да им обясним, че има друга информация или реална информация, която те би трябвало да получават", посочи Бакалов. 

Той обясни, че децата употребяват доста пъстра палитра от наркотици. "Това , което в момента е най-масово, е употребата на различни вейпове, които съдържат различни канабиноиди. Тинейджърите не могат да си ги купят законно, тъй като законът го забранява. Има доста рестрикции. Въпреки това, живеем в общество, в което всеки може да си поръча всичко от интернет", подчерта началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в агенция "Митници". 

И допълни: "Все повече спада възрастовата граница на дилърите на дрога, които са в детска възраст. Става въпрос за 13-14 годишни деца, много често момичета. Това е една наистина сериозна тенденция към увеличаване на такъв тип престъпна дейност".