Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва днес, 22 юни, в сбора на 55-и инженерен полк, посветен на въпросите на военноинженерното осигуряване на Българската армия, съобщиха от Министерството на отбраната. Темата на форума, който се провежда в гр. Белене, е "Направления за усъвършенстване на планирането на контрамобилността при провеждане на отбранителна операция“.

В сбора участваха също командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, директорът на дирекция "Логистика“ бригаден генерал Митко Григоров и командирът на 55-и инженерен полк полковник Иван Тишков, както и офицери от дирекциите ,,Операции и подготовка" и "Логистика“ в Щаба на отбраната, видовете въоръжени сили, Съвместното командване на силите, Командването за логистична поддръжка, Националния военен университет "В. Левски“, 55-и инженерен полк, 2-а и 61-а механизирана бригада от състава на Сухопътните войски и инженерно-сапьорната рота на Военноморските сили.

От всички участващи структури бяха изнесени доклади, с основен акцент върху планирането и способите за устройване на различни по характер заграждения в подготовката и в хода на провеждането на противодесантна операция. За формирането на единно разбиране за планирането на специфични инженерни задачи по осигуряване на контрамобилност бяха разгледани структурата и съдържанието на текстуална и графическа част на плана на загражденията и препятствията на оперативно и тактическо ниво. Дискутираха се последователността на изготвяне на инженерно-технически разчети за устройване на заграждения и препятствия, както и организацията на снабдяване и подвоз на средства на инженерно въоръжение. Във фокуса на вниманието бе и организирането на взаимодействието между родове и специални войски за изпълнение на плана за противодесантна операция на морско крайбрежие.

Участниците бяха запознати със съвременните тенденции и специфичните особености на военноинженерното осигуряване при планиране, подготовка и провеждане на противодесантна операция на морско крайбрежие. Представените материали и проведените дискусии бяха изцяло съобразени с изнесения от Военноморските сили доклад за оперативните и военно-географски характеристики на десантно достъпните участъци, райони, пунктове и направления по черноморското крайбрежие. Подчертано бе, че пълната и своевременна оценка на крайбрежния терен, климатичните особености и анализа на данните за прилежащата водна ивица до 5-метровата изобата са изключително важни за планирането на загражденията и препятствията, определянето на силите за устройването и прикриването им, необходимите материални ресурси и срокове за изграждане на различните елементи.

Адмирал Ефтимов проведе среща с ръководството и личния състав на 55-и инженерен полк, на която бяха поставени актуални въпроси за окомплектоването с офицери във формированията от гарнизон Белене, необходимостта от осъвременяването на учебно-материалната база и ведомствените жилища, както и от модернизирането на инженерната техника.

Утре, 23 юни, началникът на отбраната ще наблюдава демонстрации на способности от рота за неутрализиране на невзривени бойни припаси, както и за устройване на противодесентни заграждения, които ще се проведат в района на полка.