"Конфликтът в Украйна показва, че решаващи за успеха са ситуационната осведоменост, бързият обмен на информация, маньовър и устойчива логистика. Бързото съсредоточаване на ефектите по критични способности на противника и запазването на инициативата, на базата на устойчиво управление, са ключови фактори за успеха. Децентрализацията и делегирането на правомощия на мотивирани командири осигуряват бързина и ефективност на вземаните решения при воденето на бойни действия“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в изказването си по време на заседанието на Военния комитет на НАТО на 18 и 19 януари в Брюксел, Белгия.

Той беше категоричен, че това поставя още по-високи изисквания към въоръжените сили и по-специално към степента на тяхната готовност, ниво на подготовка и оперативна съвместимост, и не на последно място – към ефективността на системата за осигуряване и поддръжка. "Постигането на тези критерии е възможно само чрез сериозни инвестиции в отбраната и изграждането на мотивиран и добре подготвен личен състав“, подчерта адмирал Ефтимов.

В откриващата сесия на форума заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана направи анализ на ситуацията в евроатлантическата зона и очерта приоритетни области, в които ще бъде търсена военна експертиза за подпомагане вземането на важни политически решения за бъдещето на Алианса и изготвянето на обща декларация по време на предстоящата през юни тази година Среща на върха във Вилнюс, Литва.

Заседанието на Военния комитет даде възможност на началниците на отбраната да обсъдят обстановката в Украйна, както и възможностите за оказване на подкрепа към страната. Отделни сесии бяха посветени на дискусия и анализ на текущото състояние и бъдещото развитие на мисиите и операциите в Косово и Ирак.

В рамките на събитието адмирал Ефтимов обсъди предизвикателствата пред сигурността в Балканския регион, както и аспекти на военното сътрудничество със своите колеги генерал Даниел Петреску от Румъния и генерал Марк Мили от САЩ.