В края на 16-та Конференция на началниците на отбраната на балканските страни по въпросите на военното сътрудничество бе подписано съвместно изявление. Събитието се проведе днес, 18 май, в София. С него военните ръководители потвърдиха своята решимост да останат ангажирани с насърчаването на сътрудничеството между въоръжените сили на държавите, участнички в инициативата, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Укрепването на военното сътрудничество е ключова част от нашите усилия и ние вярваме, че тази инициатива полага постоянни усилия за подобряването на оперативната съвместимост и насърчаването на стабилността в региона. Ние сме решени да продължим да работим заедно, за да осигурим взаимодействие, насочено към взаимно разбирателство и уважение в Балканския регион“, пише в изявлението.

В документа началниците на отбраната отбелязват, че изданието на конференцията в София отново е предоставила отлична възможност да бъдат обсъдени теми, свързани с регионални инициативи във военната област. "Потвърждаваме общите си цели за насърчаването на тази инициатива и за демонстрирането на общия ни ангажимент за разширяване на вече установените механизми за сътрудничество“, изразяват своята убеденост те.

В съвместното изявление се подчертават някои от постигнатите резултати, сред които е договореност за създаването от страна на Гърция на платформа за споделяне на информация за злонамерен софтуер като инструмент за събиране и обмен на данни за рисковете и заплахите в киберпространството. Планира се и актуализация на документа за визия за Мрежата за учения и подготовка в Югоизточна Европа с насоки за бъдещото му използване в областта на обучението и подготовката. Посочва се също провеждането в Тирана на международно учение "Strong Balkan-23“ и на обучение по обезвреждане на взривни вещества в последното тримесечие на тази година.

"С подписването на това изявление ние се ангажираме да развиваме партньорството си в дух на прозрачност, взаимна откритост и без да накърняваме специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на всеки един от членовете на инициативата“, заключват началниците на отбраната от балканските страни в своето съвместно изявление.