На тъмно и под вой на сирени започна 19-ата Световна среща на българските журналисти в Украйна, предаде специалният пратеник на "Фокус" Ива Дойчинова в разтресената от военни действия държава.

"Моят първи запис ще премине под звуците на генераторите. Токът тук често спира. Началото на срещата беше ознаменувана със спирането му", разказа Дойчинова.

Вчера влязохме в първото българско бесарбско село Заря, звуците на "Облаче ле бяло" се сляха със сирените за въздушна опасност. Това е животът в Украйна в момента, добави още тя.

14 български медии успеха да се съберат в Одеса. Откриването започна с думите на Кирил Вълчев, който каза кои са трите важни послания, които се отправят днес - знак, че българите сме устойчива общност и сме сплотени навсякъде по света, независимо от опасностите; второто послание - че мястото на журналистите е там, където са събитията, войната е тук и ще дойдем да отразим това, което виждаме; третото послания - 19-ата среща означава послание за приемственост.

Райна Манджукова, която е изпълнителен директор на ИА за българите в чужбина поздрави всички представители на български медии по света, които успяха да дойдат.