Стъпки за решаване на проблема с водоснабдяването на Омуртаг бяха набелязани на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която се проведе днес по инициатива на министър Иван Шишков. В нея участваха народни представители от региона, областният управител на Област Търговище Станимир Парашкевов, кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, изпълнителният директор на "Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, управителят на ВиК - Търговище инж. Явор Миланов, експерти от ведомствата, както и представители на инициативния комитет "Вода за Омуртаг".

На срещата стана ясно, че довеждащият водопровод от яз. "Ястребино“, с дължина 19 км, е единствена алтернатива за водоснабдяването на община Омуртаг. Проектиран е за дебит на вода 80 л/секунда. Изграден е по възлагане на Община Омуртаг в периода 2004-2005 г., като в процеса на строителство проектът е променен. Затова Акт 15 е издаден само за определени участъци от съоръжението.

Проблемът за града е от много години назад и е изключително голям. Водата в основния водоизточник сега е с намален дебит и не достига. Има проблем и с вътрешната водопроводна мрежа. Изграденият довеждащ водопровод от яз. "Ястребино“ не е доведен в експлоатация. Затова трябва да работим заедно, първо, за да подобрим нещата, и после, за да ги решим трайно, каза министър Шишков пред участниците в срещата.

Регионалният министър предложи да бъде създадена работна група, в която да участват и представители на министерството и на "Български ВиК холдинг“ ЕАД. Задачата ѝ ще бъде да анализира изпълненото строителство по довеждащия водопровод от яз. "Ястребино“, да проучи направеното обследване на съоръжението през 2015 г., както и цялата друга съпътстваща информация.

Искам да направим всичко възможно, за да разрешим ситуацията, категоричен бе министър Шиков. Първо трябва да се намери проблемът – очевидно е в заданието за проектиране. Когато това стане, ще се намеся с процедурно решение. Съоръжението може да се въведе в експлоатация и с ограничителен режим на ползване, но ще трябва да е ясно защо предприемаме тази стъпка, каза още той. И допълни, че Дирекцията за национален строителен контрол също е на разположение да съдейства за решаването на проблема.

Ще трябва да бъде направена и корекция на незавършения строеж, така че той да може да влезе в експлоатация, стана ясно още по време на срещата. Затова министър Шишков предложи като вариант водопроводът да бъде прехвърлен на ВиК Търговище, след което то ще има възможност да се намеси, като "Български ВиК холдинг“ ЕАД ще може да предостави средства на оператора.

На срещата бе коментирано също, че на следващ етап ще бъде търсен вариант за подпомагане на общината и за решаване на проблема с влошеното състояние на вътрешната водопроводна мрежа на град Омуртаг. Кметът инж. Ешреф Ешрефов благодари на министър Шишков за предоставеното финансиране в размер на 1 325 150 лв. за 2022 г. за реконструкция на вътрешни водопроводи в изпълнение на правителственото решение от месец септември т.г. за целево финансиране на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти.

Кметът на община Омуртаг се ангажира за преглед да бъдат предоставени всички необходими за извършването на анализа документи. Набирането им започва още днес. В четвъртък експерти от МРРБ и от "Български ВиК холдинг“ ЕАД ще бъдат на място в Омуртаг, за да започнат преглед, след който да се извърши необходимия анализ. В края на следващата седмица ще има нова среща на заинтересованите страни, на която да продължи работата по разрешаване на проблема.

Има региони в България, където проблемът с водата е по-голям заради недостиг на водоизточници и лоша водопроводна мрежа. Трябва глобално решение, по което политиците да помислят. Както отпускаме пари за пътища, трябва да помислим за това да се отпускат пари и за ВиК отрасъла, който не може да се справи сам. В "Български ВиК холдинг“ ЕАД има пари, но ако започнем да отпускаме кредити на ВиК операторите, цената на водата ще стане непоносима. Има лоша водопроводна мрежа, но ако операторите започнат да инвестират, цената ще стане твърде висока. Затова трябва да се намеси държавата и това ще стане с цялостен план и политика, заяви министър Шишков.