Народното събрание прие на първо четене законопроект за допълнение и изменение към Закона за местното самоуправление, предаде репортер на "Фокус“.

Законопроектът бе подкрепен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане" и ИТН. От ДПС и БСП се въздържаха.  

Той бе внесен от ПГ на ПП-ДБ като цели по-голяма прозрачност при дейността на общинските съвети и местната власт.

Със законопроекта се предлагат въвеждането на онлайн излъчването на заседанията на общинските съвети и на неговите комисии като те се излъчват на интернет страниците на общините.

Освен това се предлага и предварително оповестяване на дневния ред на общинските съвет, както и въвеждането на поименно гласуване, което да се отразява в протокола от заседанието (бел. от ред. - това предложение ще бъде оттеглено от вносителите заради утежняването на местните бюджети).

ПП-ДБ предлагат и създаването на публичен регистър, в който да се вписват задаваните към кмета въпроси, от страна на общинските съветници, както и неговите отговори.

"Считам, че трябва да се предприемат мерки за аналогично функциониране на местните общини (бел. от ред. – както функционира Народното събрание на страната). Ако една община не може да си осигури онлайн излъчване на сесията, ако една община не може да направи така, така че да води протокол на комисията си, да го сканира и качи на страницата си, то тогава трябва да преосмислим дали тя трябва да функционира технически“, заяви Йордан Иванов от ПП-ДБ.

Манол Генов от БСП изрази съображения, че тези предложения натоварват финансово българските общини. Според него тези промени налагат финансови ангажименти на общините, но според него никой не отговарял на въпроса кой ще осигури тези средства. Той каза, че парламентарната група на БСП ще се въздържат при гласуването. Той увери, че БСП не са против прозрачността и онлайн излъчването, но този регистър според него е неефективен, защото голяма част от кметовете не отговарят на въпросите.

Йордан Иванов бе категоричен, че онлайн излъчването на сесиите на общинските съвети няма да се отрази на местните бюджети, но предложенията, които биха били, ще бъдат оттеглени (бел. от ред. - това за поименното гласуване). Той коментира и твърдението, че кметове не отговарят на всички въпроси, по думите му това ще покаже кой не желае да бъде отговорен пред проблемите на хората на местно ниво.

Танер Али от ДПС заяви, че те биха могли да подкрепят законопроекта, но след промени между първо и второ четене. По думите му от ДПС искат общините да изглеждат като европейски и да станат по-благоприятни за живеене. Али каза, че трябва да се гарантира прозрачността, но по думите му повече от 175 общини няма да имат възможност за финансирането за онлайн отразяването на сесиите на общинските си съвети. ДПС ще се въздържат на първо гласуване, но между първо и четене ще направят предложения.

"Възраждане“ също бяха категорични, че ще подкрепят законопроекта. По думите на лидера на партията Костадин Костадинов дейността на общините трябва да бъдат публични. Той определи като несъстоятелни аргументите на ДПС и БСП, че това не можело да се случи.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че със законопроекта се въвеждат редица задължения към общинските съвет, без да е ясно кой ще следи за изпълнението. По думите на Марин Маринов един общински съветник не може да нареди на кмета какво да прави. Той отбеляза, че някои общински съвети имат и собствени сайтове.