Дни преди началото на учебната година директори се оплакват от срив в електронната система на Министерството на образованието и науката, в която трябва да се попълва голям обем данни преди началото на учебната година.

В нея директорите трябва да въведат цялата информация за брой ученици, за техните родителите, учебни планове, нормативи на учителите. Оттам информацията попада и в електронните дневници, с които от тази учебна година трябва да работят всички училища от тази учебна година.

Натоварени дни за учители и директори преди началото на новата учебна година. Вместо да се занимават с подготовка за първия учебен ден, те влагат енергия във въвеждането на данни в новата електронна система на просветното министерство.

Директори и учители казаха пред "По света и у нас", че се налага да работят през нощта или в почивните събота и неделя, когато няма толкова голямо натоварване и системата дава по-малко грешки. Заради проблемите някои директори дори са готови да подадат оставка.

"Правиш нещо, а всъщност както обичат да казват хората: "Кучето си гони опашката". Почувствах се като едно куче, което си гони опашката и не може да я стигне. Безсънни нощи, преумора, резултатът е изпълнен отново с грешки, няма как, за съжаление, да бъда удовлетворен от работата си в такъв момент от учебната година, когато подготвяме учебната година. Когато за нас трябва да бъде празник, а всъщност нервите са ни изопнати до крайна степен", каза Данко Калапиш, директор на 107-о ОУ "Хан Крум".

"Дебнем кога всъщност е по-свободно, за да може да се работи. Тъй като иначе тя започва безкрайно да се върти, дава възникна грешка, много често не записва записите и се налага по 5 - 6, а понякога и по 10 пъти е имало случаи да се въведе една и съща информация", обясни Мирена Дакова, главен учител в 51-о СУ "Елисавета Багряна".

"Няма връзка логическа между някои от модулите и ти направиш едно нещо, то създаде беля на друго място и ти като отидеш трябва да въвеждаш нови данни, просто трябваше по-дълъг пробен период да има", оплака се Асен Александров, директор на 51-о СУ "Елисавета Багряна".

В писмена позиция от просветното министерство заявиха за "По света и у нас", че националната електронна информационна система към момента функционира и допълват, че затруднения в работата ѝ е имало на 5 септември. Причината - големият брой потребители, които качваха данни в системата едновременно. От Министерството на образованието и науката заявиха още, че при всяка нова функционалност е имало публикувани и допълнителни указания за работа.