На българите в чужбина не им е безразлично за България, предава специалният пратеник на Агенция "Фокус" в Норвегия. Противно на твърденията на много българи на родна земя, тези в други страни се вълнуват по време на избори и искат да участват във вота. Защото според тях все някой ден носталгията те кара да се завърнеш в родния край и  тогава не трябва да има разочарования.

Днес, в малка изборна секция, сформирана в близо 30-сет хилядния град Хамар, Норвегия, правото си на вот трябва да упражнят 30-сет българи по списък. Но от сутринта пристигат избиратели, които не са предварително регистрирани и няма пречка да подадат гласа си. Попълват декларацията си на място с личен документ и гласуват.

Комисията е спретнала добро избирателно помещение в един мотел, с всички необходими условия. Гласува се с книжна бюлетина.

Прави впечатление, че тази година членовете на избирателната комисия са петима, вместо трима, както е било досега. Щафетата се  предава от по-възрастните на по-младите. И действително всичките в комисията са усмихнати млади хора. Седят и инструктират хората как да гласуват. Правят го вежливо и спокойно. Не са напрегнати и намръщени, както сме свикнали да виждаме в някои от комисиите в България.

Всички се надяват, че ще дадат гласа си за по-добро бъдеще на България и на своите деца. Защото родината остава за цял живот.