На връх Голяма Богодорица, Божията майка осени със знамение проучването на скалния град Перперикон. Буквално преди минути на бял свят при разкопките излезе дръжка от амфора от 5-6 век. Но най-важното е, че на нея се четат две ясни гръцки букви М и Θ. А това е характерното съкращение в двете начални букви на популярната религиозна формула "η μητέρα τών θεών" или "Майка Божия". С нея е изразявана дълбоката почит на жената, розила Исус Христос, чиито главен празник честваме на 15 август..

Тази находка е много любопитна и потвърждава нашето наблюдение, че именно от Перперикон в началото на 5 век запо"ва христианизацията на Великата планина Родопа. Това ставна при мисията на прочутия християнски мисионер Никета Ремесиански, покръстил след много перипетии тракийското планинско население. Преди време именно на Перперикон бе открита най-ранната църква в тази планина, където епископ Никета е служел и е кръщавал езичниците. Отново на Перперикон, вече през 6 век, е издигната най-голямата базилика в Родопите с дължина близо 40 м, която археолозите откриха преди няколко години.

Всичко това не е случайно, а се дължи на факта, че на Перперикон се е намирало едно от най-древните светилища на Балканския полустров -прочутото светилище на Дионис, където са получили предсказания Александър Велики преди похода в Азия и римляните, преди да станат империя.

Тази година проучванията на Перперикон продължават с помощта на община Кърджали, въпреки че правителството на четворната коалиция отказа да отпусне предвидените в националния бюджет средства. Все пак археолозите се надяват да получат от служебния кабинет поне част от финансирането, за да може годината поне отчасти да се увенчае с успех. Проф. Николай Овчаров