Заупокойна панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена утре, 5 ноември, от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Заупокойната служба ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панихиди по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъдат отслужени и в градовете Асеновград (от 11.30 ч. пред паметника на загиналите артилеристи във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24490), Благоевград (от 11.30 ч. пред паметника-костница на загиналите 581 офицери и войници през междусъюзническата и Първата световна война), Бургас (от 11.00 ч. пред паметника на "24-и Черноморски полк“ до Военния клуб в града), Варна (от 11.00 ч. пред паметника на загиналите във войните в района на Старите варненски гробища), Велико Търново (от 11. 00 ч . в Гробищния парк на града, пред паметника на Майка България, пред Арката на генералите и пред паметната плоча на загиналите във войните пред Военния клуб), Враца (от 11.30 ч. пред паметника на загиналите във войните за освобождението и обединението на България), Карлово (от 11.30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 г. в района на военно формирование 34 750), Казанлък (от 9.30 ч. пред

паметника на 23-и пехотен Шипченски полк), Пловдив (от 11.00 ч. пред паметника на Опълченците на централните гробища ), Плевен (от 9.30 ч. на площад "Свобода“ пред паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия), Сливен (от 9.30 ч. пред паметника на 6-и артилерийски полк), Смолян (от 12.00 ч. пред паметника на полковник Владимир Серафимов - освободителят на Родопите), Хасково (от 12.00 ч. пред паметника на загиналите от Хасково във Втората световна война), Шумен (от 10.00 ч. пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад "Кристал“), Ямбол (в гробищния парк в града ).

В ритуалите в памет на загиналите воини ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Националния военен университет "В. Левски“. Военнослужещите ще поднесат венци и цветя и ще отдадат воински почести в памет на загиналите.

По традиция на този ден представители на Министерството на отбраната ще поднесат венци и цветя на българското военно гробище в с. Ново село, Струмишко, и пред офицерските гробове в градското гробище в гр. Струмица, Република Северна Македония. В българската делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Катерина Граматикова, са включени началникът на политическия кабинет Владко Владов и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев. В ритуала ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част и курсанти от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“