Народните представители задължиха Министерството на културата да предприеме необходимите действия за откриване и финансиране на Културно-информационен център на Република България в Тараклия, Република Молдова, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Вносители на проекторешението са председателят на парламентарната комисия по политиките за българите извън страната Костадин Костадинов, лидер на ПГ на "Възраждане“ и група народни представители. 

Българската общност в Република Молдова наброява 51 867 души. Българите представляват шестата по численост етническа група в Републиката Молдова. На територията на Молдова има 30 образователни институции (детски градини, основни и средни училища), в които около 5000 деца под различни форми изучават български език и литература. Създаването на Културно-информационен център ще допринесе за съхраняването на българското самосъзнание, ще подпомогне изучаването на българския език и ще забави демографските процеси, поради които в момента се наблюдава обезлюдяване на районите.