Народните представители приеха законопроектът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, предаде репортер на Агенция "Фокус". Те бяха внесени от ПГ на "Възраждане" и от Министерски съвет. Законопроектите са част от законодателството, което трябва да бъде прието по ПВУ. 

Законопроектът няма да успее да мине през комисии и за разглеждане на второ четене поради това, че парламента ще бъде разпуснат на трети февруари с указ на президента.

Законът на Министерски съвет бе приет със със 166 гласа "за". Той предвижда приемането на Кодекс за етичното поведение на българските съдии, Кодекс за етичното поведение на българските прокурори и следователи. В закона се казва, че трябва да се организират и провеждат антикорупционни обучения, както и обучения за укрепване на почтеността и независимостта на съдиите, прокурорите и следователите и конфликт на интереси. 

Законът на "Възраждане" бе приет със 117 гласа "за". Той предвижда, че в случай на установени престъпни действия от страна на главния прокурор се изпращат материали от съответните институции, установили незаконната дейност, до Националната следствена служба. При наличието на достатъчно доказателства Националната следствена служба образува досъдебно производство и уведомява Висшия съдебен съвет за отстраняване от длъжност на Главния прокурор по реда на ЗСВ. Директорът на Националната следствена служба се превръща в "изпълняващ длъжността прокурор по разследването срещу Главния прокурор“ до приключването на производство.

В законопроекта се предвижда и извеждане на Националната следствена служба от системата на прокуратурата и обособяването й като независим орган на съдебната власт съобразно конституцията на страната.

Радомир Чолаков от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви от парламентарната трибуна, че проблемът със съдебната система е направен с правените поправки в конституцията и в момента продължават да се правят още грешки. Той обясни, че през 2015 вместо главния прокурор да бъде направен подотчетен, на него му е дадено следствието.

Искрен Митев от ПГ на "Продължаваме промяната" заяви, че няма как заместникът на главния прокурор да провежда разследвания срещу главния прокурор, защото според него това няма да бъде ефективно.

Хамид Хамид от ПГ на ДПС каза, че реформата трябва да започне от конституцията. Той заяви, че реформата от 2015 година не е лоша и припомни, че именно министър на правосъдието в кабинет на ГЕРБ е предложил реформите. Той каза още, че според ДПС главният прокурор трябва да бъде изваден от Висшия съдебен съвет.

Христо Иванов каза, че трябва да се гарантира независимостта на съда и всички решения, които се взимат в НС да бъдат подчинени на този мотив.