Народното събрание реши да отпусне държавна парична награда на виртуозния кларинетист Иво Папазов – Ибряма, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Проектът за решение е внесен от Министерския съвет, а включването на точката като първа в дневния ред на днешното пленарно заседание беше по предложение на председателя на парламента Вежди Рашидов.

Решението предвижда отпускане на държавна парична награда от 700 лева месечно пожизнено на Иво Папазов – Ибряма за особените му заслуги към българската държава и нация.

Благодаря за съдействието на премиера Гълъб Донев, както и за добрата работа на Комисията по културата и медиите с председател Иван Ченчев, каза председателят на Народното събрание. "Днес съм щастлив, че този велик български музикант получи заслужена награда. Той е дал много на България и на света с изключителния си талант и заслужава това признание“, подчерта Вежди Рашидов.

През 2022 г. световноизвестният музикант Иво Папазов – Ибряма навърши 70 години. През миналата година той спечели голямата награда от 22-ро издание на международния фестивал за електронна музика WOMEX, както и наградата на фестивала "Аполония“ – "Аполон Токсофорос“.

В началото на декември председателят на парламента Вежди Рашидов се срещна с Иво Папазов – Ибряма и му връчи почетен плакет на Народното събрание.