Коалиция "БСП за България" се разширява с още леви формации. Това ще се случи на 1 май, съобщи в ефира на БНТ депутатът Борислав Гуцанов. А в същото време, Националният съвет на БСП решава днес как коалицията ще се яви на предстоящите избори за Европейски и национален парламент.

Голямото обединение в ляво ще е бъде в рамките на "Коалиция за България", уточни Борислав Гуцанов. Той каза, че много нови леви формации ще се присъединят към коалицията, но не конкретизира кои точно ще са те:

"Освен БСП, няма друга партия, която може да обедини лявото пространство и затова считам, че ключовите думи са диалог и обединение. Затова на 1 май ще направим едно огромно обединение в НДК с много леви партии, с партии, които са в центъра, партии, които симпатизират на лявото пространство и неправителствени организации и други организации, които са готови за тази промяна."

Повече от час заседава Националният съвет на БСП. Пред участниците е представен отчета на лидера на партията Корнелия Нинова за работата, която е свършила парламентарната група в рамките на 49-ото Народно събрание. Освен това, участниците ще приемат предизборна платформа за предстоящите избори за ЕП и ще започнат работа по изработването на предизборната платформа за националния парламент. Ще се приемат и критерии, по които ще бъдат номинирани кандидатите за 50-ото Народно събрание.

Филип Попов - депутат от ПГ на "БСП за България": "Най-общо тези критерии са да бъдат морални, с чист морал хора, експерти в своята област - икономика, право, медицина, да приемат политиките на БСП."

Румен Гечев - депутат от ПГ на "БСП за България": "Принципният критерий е, че трябва да отидат образовани хора, с добра езикова култура, които имат опит от българския политически живот. И най-важното - хора, които могат да систематизират, да защитават аргументи, предложения. Същото се отнася и за националния парламент. Връзката между двата парламента е много важна - много от решенията, които взима НС, се съобразяват с европейските директиви и правила."