Националният осигурителен институт (НОИ) разкри подробности относно мащабната схема за източване на фонд "Пенсии“, за която ви информирахме по - рано, съобщават от института в последния си Информационен бюлетин. При опитите за измами става  въпрос за фалшиви документи от затворени предприятия, за назначени десетки хора на една и съща длъжно, както и подписване на трудови договори с покойници, уточняват от НОИ. 

Най-мащабната разкрита схема е свързана с фалшиви удостоверения за стаж от Държавна фирма "Строймашинженеринг“. Схемата е разкрита и доказана от извършените от столичното териториално поделение на НОИ проверки и от разследване, проведено от МВР и от Националната следствена служба. Разследването е започнало след подаден от поделението сигнал до прокуратурата. 

Установеното при разследването сочи за предварителна и продължителна във времето подготовка, като е избран "подходящ“ осигурител – държавна фирма в несъстоятелност от 1997 г., заличена през 2012 г., обявила се за правоприемник на друга държавна фирма - "Транстехника“, учредена през 1989 г. и правоприемник на Стопанско обединение "Вагоностроене“, включващо няколко завода. По този начин ДФ "Строймашинженеринг“ се явява привидно легитимирана да съхранява ведомости за заплати на СО "Вагоностроене“ и ДФ "Транстехника“ и включените в състава им заводи и поделения за периода от 1982 г. до 1999 г. След заличаването на фирмата, в Осигурителния архив на НОИ от физическо лице са предадени ведомости на посочените осигурители. Впоследствие чрез графологични експертизи е установено, че подписите на множество от работниците, фигуриращи във ведомостите, не са автентични, а за лица, чиято автентичност на подписа е потвърдена, е установено, че в действителност са работили при друг работодател, видно от документи, които не са били представени в пенсионното производство. След предаване на ведомостите на заличения осигурител, в периода 2012 г. – 2017 г. в ТП на НОИ – София град са подадени стотици заявления за отпускане или преизчисляване на отпуснат вече лични пенсии с приложени трудови книжки и удостоверения по обр. УП-2 и УП-3 за осигурителен стаж и осигурителен доход, на които е придаден вид, че са издадени в периода 2000 г. – 2005 г. от ДФ "Строймашинженеринг“.

По констатирани от пенсионния орган външни нередовности на удостоверителните документи, както и с оглед установената практика в тези случаи, преди да се поиска преизчисляване на пенсията лицето да се снабди с копие от заявлението за пенсиониране с описаните осигурителни периоди, в НОИ е направен задълбочен анализ и са извършени допълнителни проверки, от които е установено, че представените удостоверителни документи са антидатирани (издадени са по-късно от посочената в тях дата на издаване), както и че ДФ "Строймашинженеринг“ е правоприемник само на една от дъщерните фирми на ДФ "Транстехника“. 

След период на "затишие“, от 2019 г. беше констатирано значително завишаване на опитите за злоупотреби, което наложи системното извършване на проверки и анализи на данните от информационната система на НОИ, съобщават още от НОИ.