Днес се отбелязва Европейския ден на донорството и трансплантацията. По този повод Националният дворец на културата в София светна в зелено – цветът, който е възприет като символ на донорството и трансплантацията, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Денят се отбелязва в още 4 града в страната, където също емблематични сгради светнаха в зелен цвят - Домът на културата "Борис Христов“ в Пловдив, крепостта "Царевец“ във Велико Търново, УМБАЛ в Бургас и фонтаните в центъра на Панагюрище.

Доброволци на Българския младежки Червен кръст в столицата пък раздаваха информационни материали по темата, отново пред НДК. Инициативата е предприета по повод Европейския ден на органното донорство и трансплантацията. Той се отбелязва ежегодно, всяка година – във втората събота на месец октомври.

Целта на всички инициативи по случая е да се насърчи обществения дебат по темата и да нарасне осведомеността сред хората по отношение донорството на органи, защото това е начин за спасяване на човешки живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е шанс да бъдат почетени всички донори на органи и семействата им, а също така да се благодари на медицинските специалисти, осъществяващи процедурите около донорството и трансплантацията.