Главният прокурор на Република България Иван Гешев с изявление за медиите в Съдебната палата във връзка с наркоразпространение, предаде репортер на Агенция "Фокус"

"В продължение на повече от месец освен тази организация, се създава и координация по места със структурите на МВР за постигане на реални резултати в противодействието на разпространението на наркотични вещества. Във вчерашния ден аз разпоредих на административните ръководители активизиране на работата по досъдебни производства, на производство в прокуратурата, съдействие и координация с МВР и предприемане на необходимите действия за привличане към наказателна отговорност на лица, за които са събрани достатъчно доказателства за виновността им", заяви главният прокурор.

"Допълнително от съответните административни ръководители бяха възложени проверки на МВР с оглед реализиране на техните правомощия, които са от изключителна компетентност на МВР по разкриване на престъпления. В прокуратурата е създадена организация за бързо и приоритетно извършване на действия по разследването по случаи, които бих нарекъл нови и които ще констатира и разкрие МВР в днешния ден, в съответствие със своите правомощия. Освен това приоритетно в координация с МВР активно се пристъпва към привличане към наказателна отговорност на лица, за които са събрани доказателства за разпространение на наркотици, както в МВР, така и от следователи. В рамките на следващите дни българската прокуратура ще предтави данни за резултатите от провеждащата се акция днес на територията на цялата страна", допълни Гешев.

"Доколкото ми е известно от министъра на вътрешните работи в рамките на правомощията на МВР и правомощията на самия министър е разпоредена и специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Прокуратурата приоритетно днес и следващите дни ще работи по случаите, които установят колегите от МВР", обясни Гешев.

В заключение Иван Гешев беше категоричен, че независимо дали някой представител на институция в държавата харесва или не харесва този, който седи начело на тази институция, не интересува българските граждани. "Основната цел е взаимодействие на институциите за покриване на очакванията на българските граждани. В случая противодействие на престъпността и защита на сигурността на българите и на нашите деца."

Брифингът може да гледате на живо: