ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА 

Докато ДПС беше на власт, дългът на държавата се намаляваше с по 2 милиарда на година. Сега се очаква да нарасне с 15 милиарда, ако продължаваме с политическата криза. Това заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Разград, съобщиха от пресцентъра на ДПС. На нея присъстваха зам.-председателят на ДПС и водач на листата в областта Ахмед Ахмедов, евродепутатът Искра Михайлова и експертът по социална политика Хасан Адемов.

Карадайъ даде и конкретни числа на държавния дълг за 22-годишен период.

Когато ДПС влезе във властта заедно с НДСВ дългът беше над 17,5 милиарда. В края на 2008-ма година той беше 1,5 милиарда, което означава, че за 8 години държавата е върнала 16 милиарда. По време на управлението на ГЕРБ дългът нарасна отново и в края на 2020 той вече беше над 21 милиарда, т.е. едноличното управление докара по 2 милиарда нови задължения годишно. Случайните минувачи в политика дойдоха с обещанието да разградят модела ГЕРБ, но се оказа, че той се върна в още по-лош вариант, каза Карадайъ.

Най-бедната страна в ЕС не може да се възползва от средствата, които ЕС отделя за възстановяването на европейските икономики. Нито План за възстановяване и устойчивост имаме, нито европейски програми, добави лидерът на ДПС и припомни че още преди 3 години партията поиска експертно управление, което да напише програмите, за да може бизнесът да се възстановят от ковида и икономиката да се развива.

ГЕРБ не успя да напише Плана за възстановяване и устойчивост, а случайните минувачи се опитаха да го направят само в лична изгода на един олигарх, ваш съгражданин, каза Карадайъ на срещата във Разград.

Той акцентира, че основните теми днес са инфлацията, бедността, високи цени, работните места, доходите.

Това е дневният ред на хората, които ние ще пренесем като дневен ред в парламента. Радвам се, че откакто 1 седмица ние говорим за това, вече сме чути и от политическите ни опоненти, които също започнаха да говорят за дневния ред на хората, а не за техния дневен ред, който включва омраза и разделение. Това означава, че кампанията, която правим е успешна, заяви Карадайъ.

Лидерът на ДПС даде и формулата, за да спре обедняването:

"Имаме нужда от разум, за да сканираме, анализираме и оценим параметрите на икономическата, социалната и политическата ситуация, както и за да намерим разумното решение. Също така да поемем отговорност за реализиране на решенията в реалния живот. Трябва и диалог не само, за да постигнем съгласие и обединение, но и защото това е единствения начин да намерим политическата формула за решаване на проблеми за хората и държавата.".

Карадайъ благодари на структурите на ДПС за организиране на дарителската кампания за опустошителното земетресение, както и на всички българи, които участваха в нея. Заяви още, че очаква в Разград ДПС да има най-малко трима народни представители, а в 49-тото НС – поне 49 депутати.

Той каза още, че както ДПС е показало, че може да обединява в трудна ситуация, чрез състрадание и милосърдие, така е уверен, че партията ще се мобилизира и ще застави политиците да правят диалог и да излъчат кабинет, който да решава проблемите на хората и държавата.

За нас от Движението за права и свободи разговорът с всеки един от вас е най-важното нещо в тази кампания. Аз знам, че вашите кандидат-депутати са непрекъснато сред хората. Знам, че вие - активът, елитът на ДПС, сте непрекъснато сред хората. Слушайте ги, чуйте ги. Дневният ред на хората, трябва да стане дневен ред на Народното събрание, призова Искра Михайлова.

Правило номер едно – ако вие не следите дневния ред на хората, уважаеми кандидат-политици, вие сте никой. Без хората, без тяхната подкрепа, без тяхното доверие, без тяхното желание да получат от нас подкрепа, ние сме никой. И това е верую за Движението за права и свободи, допълни тя.

Свършихме доста работа. Направихме така, че всички български граждани да имат възможността изпълнят своите конституционни задължения и да гласуват - който иска с машина, който иска чрез хартия. Направихме така, че нашите деца да имат безплатни учебници в своето средно образование, припомни Ахмед Ахмедов.

Направихме така, че минималната заплата да е 50% от средната за страната, изтъкна още зам.-председателят на ДПС.

След 33 години, времето, прекарано в затвора от нашите братя и сестри, които дадоха своята свобода за демокрацията в България, вече се зачита за трудов стаж, посочи Ахмедов. И допълни: "Направихме така, че да продължат помощите за бизнеса и за уязвимите групи.".

Всеки месец се тегли по 1 млрд. външен дълг. Пенсиите се финансират с дълг. Не с осигурителни вноски, както е традиционно, подчерта д-р Хасан Адемов. И заяви: "Вече половината от пенсиите идват от данъци, отиваш, купуваш скъпото сирене от магазина, плащаш ДДС, за да получиш този размер на пенсиите. Не може да има такава система.".