Ключова среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, съобщиха от ДПС. В нея участваха външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу и зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов. Карадайъ и Ахмедов са на посещение в южната ни съседка.

Мустафа Карадайъ подчерта, че в България предстоят избори през октомври. В понеделник президентът Румен Радев насрочи парламентарния вот за 2 октомври 2022 г.

Изборите ще отминат, но тежката зима ще дойде, каза Мустафа Карадайъ на президента Ердоган.

По време на разговора между Ердоган и Карадайъ бе поставен въпросът как в тези трудни и тежки времена Турция може да бъде полезна на България. Двамата разговаряха още за отношенията между България и Турция в контекста на енергетиката и природния газ.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателят на Движението Ахмед Ахмедов имаха поредица от срещи.

В неделя Карадайъ и Ахмедов бяха на погребението на майката на Фаик Йозтрак, зам.-председател и говорител на Републиканската народна партия (СНР) в Турция. Лидерът на ДПС положи венец от името на Движението.

Карадайъ разговаря още с председателя на Републиканската народна партия (СНР) в Турция Кемал Кълъчдароглу, както и с кмета на голяма община Анкара Мансур Яваш.

Мустафа Карадайъ и Ахмед Ахмедов проведоха в понеделник и голяма среща с български граждани в Турция във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори. В нея участваха представителите на ДПС за район Тракия - Гюнер Четин, за район Мармара - Лютви Йозгюр, за район Бурса - Танер Чауш, за район Измир - Исмаил Ватансевер, и за район Истанбул - Фахри Ватансевер. На срещата присъстваха над 100 симпатизанти на ДПС.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ благодари на членовете и симпатизантите на ДПС, които подкрепиха партията на всички избори през 2021 г.

Лидерът напомни, че още преди месеци на вечеря-ифтар в Истанбул предупреди, че България е пред предсрочни избори, тъй като се управлява от най-слабото и некомпетентно правителство в демократичната история на страната ни. Нека мине Байрамът и да се готвим за избори, те рано или късно ще се случат, заяви тогава Карадайъ. И ето, че президентът издаде указ за предсрочни парламентарни избори на 2 октомври. Вече се случи, каза сега председателят на ДПС.

"Геополитически преминаваме през трудни времена. Вече бившето правителство направи много грешки. Особено в сферата на газа и енергетиката. А повечето решения на тези проблеми минават през Турция", допълни още Мустафа Карадайъ.