Нужни са реформи в здравеопазването. Държавата не трябва да превръща болниците в търговски дружества. Битката за смислено здравеопазване, посветено на медицината, а не на търговията, трябва да продължи. Това мнение изрази в студиото на NOVA политикът и бивш здравен министър доктор Петър Москов.

"Не би следвало всеки да си купи от аптеката всяко лекарство. Освен това причината определени медикаменти да ги няма в аптечната мрежа, не е желанието на един или друг на отслабне, а е един механизъм на реекспорт – а именно, изнасянето на други пазари, където търговецът получава по-висока цена", Стези думи той коментира липсата на лекарство за диабетици, което се купува и от хора, желаещи да намалят телесното си тегло.

По думите на Москов битката, която е започнала преди 10 години, а именно в България да остане смислено, посветено на медицината, а не на търговията здравеопазване трябва да продължи. "През следващата година, ако останат повече 100 болници, които да имат договор с НЗОК, всички останали структуроопределящи големи държани болници, които в момента са над водата, ще бъдат потопени, ще бъдат унищожени. Защото начинът на финансиране и структурата на системата определя това. Тук опираме до ролята на държавата. Парите в здравеопазването не идват, за да ви излекуват, а за да бъдете в болница. Докато механизма на финансиране е такъв – резултатът ще е такъв. Това е същностната роля ма държавата", подчерта той.

Москов коментира и протестите на работещите в здравеопазването."Познавам служебния министър Меджидиев и имам  уважение към професионалната му кариера. Но служебното правителство може да направи само това, което прави в момента. Да кърпят дефицити, да кърпят дупки. Въпросът е дали има политическа воля, а тя се изразява от партиите в парламента, да променят системата на здравеопазването. Защото докато тази система изглежда по този начин – структурирана от едни, които работят, които са по-зле платени, все по-натоварени и прегарят, а други правят само това, което им е изгодно търговски, а не това, което е нужно на пациентите, проблемите ще са такива".