Паметта на жертвите по време на т. нар. възродителен процес ще бъде почетена в община Момчилград със серия от възпоменателни митинги и полагане на венци и цветя в памет на жервите т.нар възродителен процес, съобщават от пресцентъра на ДПС-Момчилград.

Поводът е 38-годишнината от мирните протести срещу опита за насилствена асимилация на местното население от тоталитарния режим. На 25 декември ще бъдат положени венци и цветя пред паметниците на жертвите от тоталитарния режим в селата Горско Дюлево, Ауста, Нановица, Равен и Груево. 

На 26 декември от 13.00 часа пред паметника на жертвите на тоталитарния режим на централния площад в Момчилград е насрочен голям възпоменателен митинг.  Организатор на проявите e Общински съвет на ДПС – Момчилград. Очаква се да присъстват председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, народните представители от ПГ на ДПС, кметове на общини, репресирани, политзатворници. 

"Почитаме паметта на жертвите на т. нар. възродителен процес, защото не трябва да забравяме онази студена зима, в която жителите на община Момчилград се изправиха срещу автоматите и танковете, за да защитят своите права и свободи. Поколенията след нас трябва да помнят случилото се, защото именно с мирните протести в района започна началото на края на комунистическия режим. Дадените жертви не само се опълчиха на тоталитаризма, те са част от най-новата история на България", заявяват организаторите от общинската организация на ДПС в Момчилград.