"Това е чиста форма на репресия“. Така бившият вътрешен министър  Младен Маринов определи в предаването "Важните говорят" на Радио "Фокус" действията на Икономическа полиция в Пловдив спрямо областния координатор на ГЕРБ и кмет на Стамболийски Георги Мараджиев. Според Маринов, не е било необходимо да се прилага такава сила спрямо него. "Ако срещу някой има досъдебно производство и той не е криминален престъпник, който се издирва или е убил човек, или извършил тежко престъпление, което изисква незабавно задържане, не може да подходиш по такъв начин с него – с маскирани полицаи и доколкото знам, да прескачат оградите с дълго оръжие и т.н.  В същото време към този човек да няма никакво обвинение. Това за мен е опит за отклоняване на вниманието от належащите проблеми“, каза Маринов.

"Не може при такъв човек да отидете с пушки и с дълго оръжие, а граничарят на границата да патрулира с пистолет, тъй като не му е дадено дълго оръжие. И да бъде застрелян. Къде е по-неизвестна ситуацията? Неизвестна е ситуацията на границата", коментира още Младен Маринов.

За това, че е било използвано дълго оръжие срещу Мараджиев, бил казал самият министър Демерджиев в Парламента, поясни Маринов.

"Дългото оръжие, то не е само за моментна ситуация. Това действа превантивно, когато се знае, че там се охранява с дълго оръжие. Голяма част от хората, като знаят, че си по-сериозно въоръжен, естествено, ще си направят сметка. Ще има такива, които ще се пробват, но ние трябва такива сигнали да даваме – че сме твърди в действията, знаем какво правим и ще бъдем безкомпромисни", каза  бившият вътрешен министър Младен Маринов.

Той съобщи още, че главният секретар на МВР е бил запознат със случая 10 минути преди той да бъде оповестен по медиите. "И ми направи впечатление, така или иначе въпросът беше: какво ви е отношението към този арест? Той каза, перифразирам, не цитирам точно: "Аз винаги смятам, че за да бъде задържано едно лице, трябва да бъдат събрани достатъчно доказателство“, каквото и да значи това. Но тук въпросът е  защо професионалното ръководство в лицето на главния секретар е било изолирано от тези действия", посочи Маринов.

Петя КУЗЕВА