Няма глупави каналджии. Те прекарват своите канали там където има пробив в сигурността. Това каза бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов в коментар за предаването "Важните говорят" на Радио "Фокус" по наболялата тема за мигрантския натиск. В момента наплива по нашата граница е засилен, категоричен е той.

По думите му е тревожно, че се сменя профила на мигрантите.

"Вече се хващат много мароканци,(...) което говори, че нивото на каналджийството се е вдигнало на по - високо професионално ниво. Те са си гарантирали цялото трасе, за да тръгнат по него. За да вземат решение да сменят маршрутите, това означава, че каналджиите са намерили пробив в сигурността на определена граница", обясни Маринов.

Бившият министър разказа, че когато той е бил министър на вътрешните работи имало много опити за каналджийство, но охраната на границата била изградена на няколко кръга. 

"Никой не беше сигурен, че преминавайки самата ограда, нататък му е гарантирано свободното движение", категоричен бе бившият вътрешен министър.

"Бих посъветвал моите сегашни колеги публично да не говорят колко слаби и неподготвени са българските полицаи, защото това не е вярно. Българските полицаи са подготвени достатъчно добре, за да се справят с всяка ситуация. Друг е въпроса какви решения се взимат на по - високо ниво", допълни той.

Младенов разясни, че говорейки, че полицаите не са подготвени, говорейки, че нямат техника, с която да противодействат, говорейки, че няма да използват помощни средства, в случая шипове за принудително спиране на МПС, реално казваме на извършителите: "Карайте с газ, ние не можем да ви стигнем, а и няма да ви спираме с шипове“.

"Дори да има проблеми, ние трябва да ги решаваме във вътрешен план. Така че навън, ние трябва да изглеждаме силни и решителни", заключи Младен Маринов.

Петя КУЗЕВА