Студенти от Нов български университет ще окажат помощ за пострадалите от земетресенията в Турция. Това ще стане с благотворителен концерт на младия пианист Доач Бездюз, който в момента се обучава у нас, но родният му град се намира в района на трагедията.

Бездюз е едва 23-годишен, а вече господар на клавишите. Роден в Мерсин, Южна Турция, в семейството на оперен певец и диригент на хор, със сестра цигулар, за Доач животът изглежда невъзможен, ако в него няма музика. Да посвири на пиано е първото и последното нещо, което прави във всеки свой ден.

Преди 5 години, когато завършва гимназия, пианистът посещава концерт на Людмил Ангелов в Турция. Маестрото го кани за ученик и вместо в Австрия или Германия, Доач пристига у нас.

Вече като стипендиант в Нов Български университет, новината за опустошителното земетресение в Турция разтърсва Доач. Родният му град е на едва 200 км от епицентъра. "Не исках да гледам социалните мрежи, защото аз съм в друга държава, нещата не зависят от мен и не мога да направя нищо за тях. Имам приятели, които някои от тях са починали също", казва младият пианист. Докато мисли как да помогне, от университета решават да организират благотворителен концерт с негови изпълнения, а със средствата от билетите да подпомогнат турски студенти от пострадалите райони.

"Имахме известни колебания дали да направим концерт, тъй като битува такава идея, че може би един концерт не е най-подходящото нещо при една такава масова трагедия, но в крайна сметка решихме, че ние можем да направим това и ще направим това", заяви пред NOVA изпълнителният директор на НБУ Георги Текев.

Концертът ще се проведе на 26 март в Камерна зала "България" с подкрепата на Софийската филхармония.