Надяваме се изборът да протече в атмосфера на братолюбие, на разбирателство, естествено. Всеки един член ще реши за кои трима да гласува от деветимата кандидати и след това ще бъде обявено името на тримата, които ще бъдат избрани и които ще се съревновават за български патриарх. Това каза Митрополит Антоний в БНТ.

"Тъй като гласуването е тайно, за да не ме обвинят в агитация ще запазя в тайна, но много скоро ще разберете всички кои ще бъдат тези трима", посочи Митрополит Антоний. 

"По- скоро има групи, които враждуват извън синода или против синода. Това се видя при различни заседания, парацърковни групи, които за голямо съжаление всяват смут в душите на миряните. Аз смятам, че всеки вярващ православен християнин, когато има такива важни моменти и събития на църквата, вместо да стои на площадите и да крещи, по-добре да се моли в сърцето си и в храма, защото вярата се изживява лично от всеки и тихата молитва винаги е чута, отколкото онази креслива, която обижда, насажда омраза, разделение в обществото."

"Надявам се, че ще свърши днес, денят е дълъг, аз се надявам, че Светият синод ще се обедини около тези три лица."