Казусът "Барселонагейт" се върти от години, докато Бойко Борисов беше без имунитет. Този казус е кух и то под всички ъгли - това коментира в ефира на БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

"Борисов винаги е казвал "аз къща в Барселона нямам", други казват - "ама то въпросът не е за къщата, там става дума за пране на пари". Това, което знам аз е, че испанските власти проведоха двугодишно разследване. Това са институции, които хванаха собствения си крал във финансово престъпление, мислите ли че ако имаше финансово престъпление в случая, щеше да се размине?"

Даниел Митов посочи, че е извървян много тежък път до сглобяването на редовно правителство, което да възстанови функицонирането на парламентарната демокрация.

ГЕРБ-СДС очакват от Асен Василев разумно фискално поведение и при изготвянето на бюджета ще следят за всяка цифра. Назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП е отговорност на финансовия министър, каза още Митов.

"Ясно е, че в една подобна коалиция, след като сме си наговорили много неща през годините, няма как изведнъж да минем в някакъв модус на безкрайно харесване. В демокрацията няма значение кого не харесваш и кого не - въпросът е какви цели поставяш пред обществото, как идентифицираш проблемите и какви решения си готов да предложиш".

Митов не очаква нищо от предстоящото изявление на главния прокурор. По думите му процедурата във ВСС и разговорите за конституционна реформа са породили съпротива.

"Пред ВСС лежи задачата да довърши процедурата, която е започнал и да вземе решение какво се случа с главния прокурор. Пред парламента обаче седи задачата да реформира правосъдната система, така че тя да не се намесва в решенията на политическите партии, да не подлага на натиск политици, народни представители и министри и от друга страна политиката да няма никаква роля във функционирането на съдебната власт".

Ако идеите за конституционни промени са разумни, може и да се събере мнозинство от 180 депутати, смята Митов. Според него въпросът за съдебната система няма да се реши само с премахването на фигурата на главния прокурор.