Митнически служители на Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост 2“ при Видин-Калафат откриха днес 60 000 паунда. Това съобщават от пресцентъра на Агенция “Митници“.

Недекларираната валута е открита при проверка на товарен автомобил, управляван от турски гражданин, влизащ от Румъния в България, уточняват от агенцията. По случая е съставен акт за установяване на административно нарушение по Валутния закон.

За септември на този граничен пункт митническите служители са задържали недекларирана валута в четири случая, показва справка в сайта на Агенция "Митници". Валутата е общо за 256 000 евро и 15 000 паунда, укрити в конструктивни кухини на превозните средства. Митническите инспектори откриват 70 000 евро в тежкотоварен автомобил, управляван от турски гражданин в района на ГКПП "Дунав мост 2“ на 20 септември. Превозното средство е пътувало по маршрут Германия – Армения, валутата е била укрита зад средния долен шкаф на таблото в седем вакуумирани плика, в купюри с номинали от 10, 20 и 50 евро.

Недекларирана валута за 186 000 евро откриват митнически служители и при други две проверки на ГКПП "Дунав мост 2“. На 18 септември митничарите установяват 186 000 евро (с левова равностойност 363 784 лева) в два товарни автомобила, пътуващи със стока от държави от Западна Европа към Турция. Шофьорите – турски граждани,  не са изпълнили задължението си да декларират пренасяната от тях валута. При последвалите щателни проверки митничарите откриват укрити 100 000 и 86 000 евро.

В четвърти случай митничарите откриват при проверка на тежкотоварен автомобил с водач турски гражданин, който пътувал по маршрут Словакия-Турция, валута в размер на 15 000 паунда, скрита в арматурното табло на влекача.

На водачите и в четирите случая са съставени актове за установяване на административно нарушение по Валутния закон, информират от Агенция "Митници“.