Контрабандни лекарствени продукти откриха митническите служители на МП "Капитан Андреево" при проверки на три превозни средства, съобщиха от Агенция "Митници".

Най-голямото количество медикаменти е открито на 20 октомври 2022 г., когато на пункта пристига автобус с турска регистрация, в който пътували двама шофьори и 17 пътници от Турция през България за Украйна. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в багажното отделение са открити пет кашона, пълни с блистери, съдържащи различен брой таблетки,  ампули, флакони и инжекции-писалки. Откритите медикаменти са в търговско количество, имат различно предназначение и според експертната оценка са на стойност 157 773 лева. В хода на проверката се установява, че медикаментите са собственост на един от пътниците – азербайджански гражданин.

Контрабадните медикаменти са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково. Р.А. на 41 г.,  азербайджански гражданин е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.242, ал.1, буква "Д“ от Наказателния кодекс.

При други два случая са открити 28 000 опаковки с витамини и 133 инжекционни разтвора с анаболни стероиди. Витамините са открити на 13 октомври 2022г., при проверка на товарен автомобил с чужда регистрация с водач-турски гражданин. Той представя пред митническите служители редовни документи за превозваната стока от Германия през България за Азербайджан. При претегляне на контролната везна митническият служител установява разминаване при декларираното по документи тегло и отчетеното на везната. Товарният автомобил е насочен за рентгенова проверка, при която са отбелязани зони с необичайни плътности в товарното помещение. При последвалия физически контрол митническите служители откриват 8 палета недекларирани разтворими таблетки с надпис Vitamin C 1000 mg. Общото количество на откритите витамини е 28 000 опаковки.

Контрабандни лекарствени средства са открити при проверка на лек автомобил с българска регистрация. Водачът - български гражданин, пътувал със семейството си от Турция за България на 16 октомври 2022 г. Пред митническите служители пътуващите заявили, че не пренасят стоки и валутни ценности за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която се установява, че в багажа на шофьора са укрити 133 опаковки със 7 вида лекарствени продукти - анаболни стероиди. 

Контрабандните лекарствени препарати са задържани. На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени през държавната граница стоки без знанието и разрешението на митническите органи.