На 23 февруари митническите служители от Сектор "Оперативен контрол - Свищов“ в ТД Митница Русе извършват проверка на частен дом, находящ се в гр. Луковит. В хода на проверката е установено, че в прилежащо помещение към имота е наличен "казан“ за изваряване на етилов алкохол, който не е регистриран като специализиран малък обект за дестилиране. В съседно помещение митническите служители откриват 700 литра течност с вид и мирис на етилов алкохол в различни туби с различна вместимост без документи за заплатен акциз съгласно Закона за акцизите и данъчните складове. Алкохолният продукт е иззет, като по случая е образувано досъдебно производство.

В рамките на месец (18 януари - 15 февруари) при различни проверки митническите инспектори от отделите "Оперативен контрол“ в ТД Митница Русе са установили поредица от нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове, при които са иззети още 1455 литра алкохол без заплатен акциз. Вследствие на извършените митнически проверки е задържано и едно съоръжение за изваряване на етилов алкохол. По случаите са образувани две досъдебни производства и са съставени седем акта за установяване на административни нарушения. 

Общото количество на задържания от ТД Митница Русе от началото на годината наливен алкохол без документи за платен акциз надминава 2300 литра.