Митнически служители от ТД Митница Русе задържаха в рамките на десет дни 479 980 къса (23 999 кутии) цигари при пет отделни проверки на излизащи от страната превозни средства в района на ГКПП Дунав мост 2 – Видин - Калафат.

Тютюневите изделия са с валиден български акцизен бандерол, но са пренасяни без придружителни документи и в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). И петимата нарушители са български граждани. 

На 09 февруари т.г., около 17.00 часа, на изходящо трасе на ГКПП Дунав мост 2 – Видин – Калафат е селектиран за митническа проверка товарен микробус с българска регистрация, управляван от български гражданин. В хода на контролните действия митническите инспектори установяват сред обявените стоки в товара на превозното средство има и кашони с общо 116 000 къса (5800 кутии) цигари от различни търговски марки с български акцизен бандерол.

Други 166 800 къса (8340 кутии) цигари с български акцизен бандерол са открити при митническа проверка на 08 април т.г. на излизащ от страната камион с българска регистрация. Шофьорът е заявил впоследствие, че пренася цигарите "за приятели“ във Великобритания, а тютюневите изделия били подредени между кашони със санитарен фаянс.

При две митнически проверки на два леки автомобила в района на ГКПП Дунав мост 2 – Видин – Калафат на 03 април отново тази година са открити общо 77 180 къса (3859 кутии) цигари и пакети с 3,4 кг тютюн за пушене, всички облепени с български акцизен бандерол.

При друг случай в края на март (31 март 2023 г.) са митническите служители намират 120 000 къса (6000 кутии) цигари от различни търговски марки при проверка на товарен автомобил. Шофьорът е обяснил впоследствие, че пренася цигарите за Великобритания с търговска цел.

Срещу петимата водачи на превозните средства са съставени актове за установените административни нарушения.